Wino powinno być przechowywane w odpowiednich warunkach. Poniżej przygotowaliśmy kilka podstawowych wskazówek dzięki którym wasze wino jak najdłużej pozostanie smaczne i aromatyczne. Powiemy w jakiej temperaturze przechowywać wino, dlaczego butelka powinna być w pozycji poziomej, jaka powinna być wilgotność powietrza w pomieszczeniu, w którym leżakuje wino oraz że nie każde wino im starsze, tym jest lepsze.
- Piwowarstwo (8)
- Cydromania (2)
- Gorzelnictwo (1)
- Winiarstwo (8)
nie | pon | wto | śro | czw | pią | sob | |
1 | 2 | ||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |
31 |
- domowa produkcja piwa
- jak zrobić piwo
- domowe piwo
- jak robić piwo w domu
- co do produkcji piwa
- piwo domowe
- piwo w domu jak zrobić
- składniki do piwa
- sprzęt do piwa
- piwo warzone w domu
- piwo z brewkitu
- piwo w domu krok po kroku
- domowe piwo jak zrobić
- brewkit sklep
- brewkity do piwa sklep
- brewkit gdzie kupić
- ekstrakt słodowy sklep
- brewkit coopers sklep
- domowe piwo sklep
- co to jest brewkit
- jak zrobić piwo z brewkitu
- jaki brewkit najlepszy
- brewkit tanio
- tanie brewkity
- instrukcja zrobienia piwa z br
- piwo z brewkitu intrukcja
- brewkit coopers
- brewkit better brew
- brewkit magnum sklep
- brewkit magnum
- brewkit cena
- brewkit black rock
- brewkit gozdawa
- brewkit master pint
- drożdże
- fermentacja
- saccharomyces
- alkohol
- surowce do piwa
- słód
- chmiel
- granulaty chmielowe
- przyprawa do piwa
- dezynfekcja
- domowa produkcja wina
- cydrownictwo
- czystość mikrobiologiczna
- infekcja
- zakażenie piwa
- zakażenie wina
- czym dezynfekować
- jak dezynfekować
- sprzęt do wina
- choroby wina
- wady wina
- problemy z winem
- wino domowe
- piwo
- fermentacja wina
- wino przestało pracować
- wino przestało fermentować
- cukier do wina
- wino
Niesłychanie aromatyczna, wyrazista i mocna – nadeszła pora na śliwowicę! Ten wysokoprocentowy napój alkoholowy ze śliwek węgierek jest typowym słowiańskim trunkiem, który sprosta nawet najbardziej wysublimowanym gustom koneserów smaku. Podstawowym artykułem, który nadaje tak wyjątkowego kunsztu, są oczywiście śliwki, więc warto polować na te owoce, by samodzielnie przygotować napój, jakim jest śliwowica – jak zrobić ten specjał, by smakował naprawdę wybornie?
Niektórzy kojarzą whisky ze Szkocją, inni z Irlandią. Pozostali mówią, że trunek ten pochodzi z Wysp Brytyjskich, a jeśliby zagłębić się w jego genezę głębiej, znajdziemy jeszcze inne miejsce na mapie świata. Ten szlachetny alkohol powstały z ziaren zbóż jest obecnie produkowany w wielu krajach. Po fermentacji alkohol nabiera charakterystycznej, złotej barwy. Wiele osób przymierza się do samodzielnego stworzenia tego coraz bardziej popularnego trunku. Jak zrobić whisky? Ile czasu potrzeba na przyrządzenie domowego alkoholu? Podpowiadamy!
Bursztynowy trunek z białą pianką jest niezwykle popularny i lubiany niemal na całym świecie. Jego smak odkryto i doceniono już około 6 tysięcy lat temu! Zapraszamy na pasjonującą podróż w czasie śladem piwa.
Jedna z ulubionych wódek owocowych, pyszna, bogata w smaku, aromatyczna nalewka, wspaniały likier będący ukoronowaniem posiłku – wiśniówka ma wielu zwolenników! Można ją z powodzeniem sporządzić w domu, jej wykonanie nie jest trudne, jednak trzeba się uzbroić w cierpliwość. Bez obaw, zapewniamy, będzie warto! Mamy trzy przepisy na wiśniówki, które musisz wypróbować!
Jesień to idealny czas, by zacząć robić nalewkę z pigwy. Doskonale rozgrzewa, możesz ją dodawać do herbaty lub tworzyć na jej bazie drinki. Świetnie smakuje również sama w czystej formie lub z kostką lodu. Jej wykonanie jest proste. Nie wymaga dużego nakładu pracy oraz specjalistycznych sprzętów. Jak zrobić nalewkę z pigwy, by była smaczna i klarowna? Oto cztery praktyczne wskazówki, o których musisz pamiętać!
Nalewki to bardzo popularne trunki. Coraz więcej osób nie tylko docenia ich smak, ale także chce je samodzielnie przygotowywać. Warto spróbować swoich sił. To wspaniała przygoda, która łączy w sobie eksperymentowanie, czekanie i degustowanie. Jak zrobić szybkie nalewki na spirytusie? Oto garść sprawdzonych porad!
Jesień zdecydowanie jest czasem zwiększonej zachorowalności, dlatego warto wzmacniać odporność także domowymi sposobami. Podpowiadamy, jak zrobić grzane piwo - idealne na długie wieczory przed telewizorem albo jesienne spotkania w gronie najbliższych. Ten trunek, odpowiedni także na przeziębienie przygotujesz w zaledwie kilka minut!
Robienie nalewek w domowym zaciszu to doskonałe zajęcie nie tylko na długie, jesienne wieczory. Zanim jednak wykorzystasz sezonowe owoce, których wraz z końcówką lata bywa najwięcej, sprawdź, co musisz wiedzieć. Podpowiadamy, jak zrobić nalewkę, by miała doskonały smak i służyła Ci swoimi właściwościami.
Orzeźwiający, jabłkowy posmak, idealny na letnie upały. To m.in. za to cydr pokochało tysiące ludzi. Pyszny napój doskonale sprawdzi się na plaży, grillu, czy na imprezie. Czy wiesz, że samodzielne zrobienie cydru jest dziecinnie proste? Wszystko, czego potrzebujesz to dobre jabłka i odrobina cierpliwości. Przy niewielkim nakładzie pracy możesz cieszyć się smacznym alkoholem. Możesz skosztować go wspólnie z bliskimi podczas kolacji lub wręczyć komuś jako upominek. Jak zrobić cydr bez drożdży? Oto kilka sprawdzonych rad.
Podobno piwo zawiera dużo kalorii. Podobno tyje się od niego błyskawicznie. Podobno jest szkodliwe dla zdrowia. Na temat piwa narosła wiele mitów. Zastanawiasz się, czy piwo tuczy? Czy możesz je pić, kiedy jesteś na diecie? Sprawdź to!
Cydr świetnie smakuje i orzeźwia. Ten powstający z jabłek napój zawiera średnio od 2 do 7% alkoholu i najlepiej smakuje po schłodzeniu. Jednak poza walorami smakowymi, może także wzmacniać i wspierać nasz organizm. Poznaj z nami, co sprawia, że jest tak dobry!
Masz ochotę na cydr? Zrób go sam w domu! To nie jest trudne, przekonaj się sam! Poniżej prezentujemy podstawowy, ogólny przepis na cydr. Na jego bazie możesz stworzyć ten pyszny napój, ale nie bój się eksperymentować, żeby uzyskać domowy cydr idealny dla ciebie!
Choć nasi dziadkowie robili to regularnie, postępowali wbrew obowiązującemu prawu. Minęło wiele lat, ale przepisy są w tej kwestii niezmienne. Jeśli więc zastanawiasz się, czy można pędzić bimber w Polsce, odpowiedź brzmi nie. Nie zmienia to jednak faktu, że wciąż wiele osób to robi na własny użytek, licząc, w przypadku złapania, na „małą szkodliwość czynu”. Sprawdź jaki inny alkohol wolno Ci legalnie produkować w domu.
Samodzielna produkcja alkoholi to początek fantastycznej przygody, która może przerodzić się w prawdziwą pasję, a nawet biznes. Niejeden browar zaczynał od eksperymentowania z produkcją trunków, która przerodziła się w sposób na życie. To samo dotyczy win i coraz popularniejszego cydru. Jeśli zastanawiasz się jak go prawidłowo przygotować i jakie drożdże do cydru będą najlepsze, przeczytaj nasz dzisiejszy wpis.
Czy zastanawiałeś się kiedyś nad wyrobem własnego piwa? Pomyśl o zaletach takiego rozwiązania – nauczysz się czegoś nowego, poznasz cały proces tworzenia tego popularnego trunku, będziesz mógł zaskoczyć swoich bliskich, a co najważniejsze – rozkoszować się wspaniałym smakiem. Piwo domowej roboty niewątpliwie ma wiele zalet, dlatego warto choć raz w swoim życiu spróbować je przygotować, aby przekonać się, czy to prawda. Takie piwo możesz później podać na różnego rodzaju okazjach, jak na przykład rodzinny grill czy też ognisko, przy którym chyba każdy uwielbia zajadać kiełbasę, a do tego napić się zimnego piwa prosto z lodówki. Będzie to jeszcze mocniej wyjątkowe przeżycie, jeśli będzie to piwo domowej roboty. W dodatku może to być także wyjątkowy prezent dla kogoś bliskiego – takie prezenty są znacznie bardziej doceniane, ponieważ są wykonane własnoręcznie i zrobione z sercem. Jeśli poświęcisz na to odpowiednio dużo czasu, druga osoba na pewno doceni twój wysiłek i uda ci się ją zaskoczyć.
Dobre wino może kosztować sporo pieniędzy, jednak czasami okazuje się, że wcale nie musisz przepłacać. Takie wino można przyrządzić samemu, często może okazać się dużo lepsze niż to kupione w sklepie. Czy zastanawiałeś się kiedyś jak zrobić wino z winogron? Nie jest to bardzo skomplikowany proces, jednak wymaga trochę wysiłku i zaangażowania. Opcja wyrobu własnego wina ma oczywiście wiele plusów. Jeśli jesteś ciekawy tego smaku, to spróbuj, chociaż raz własnoręcznie stworzyć taki trunek.
Włosi i Francuzi chętnie sięgają po wino, doceniając jego pozytywne właściwości dla zdrowia, podczas gdy my w alkoholu nie dostrzegamy żadnych korzyści zdrowotnych. Jak jest naprawdę? Przekonaj się, dlaczego warto sięgnąć po wybrane napoje alkoholowe - poznaj właściwości cydru i rozsądnie włącz go do swojej diety.
Orzeźwiający owocowy napój, o niewielkiej zawartości alkoholu, to doskonały wybór nie tylko na letnie przyjęcie - doskonale sprawdzi się zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego. Cydr, bo o nim mowa, możesz przygotować samodzielnie. Poznaj sprawdzony przepis na cydr i sprawdź, jak możesz ułatwić sobie pracę.
Ma delikatny smak, złoty kolor i jest lekko musujący. Wbrew pozorom nie mowa tu o szampanie, a o cydrze jabłkowym, zwanym również piwem jabłkowym. Jest to trunek cieszący się ogromną popularnością na północy Francji, ale także i tu, w Polsce jego miłośników nie brakuje. Nazywanie tego trunku piwem jabłkowym nie jest przypadkowe, ponieważ przygotowanie go jest równie proste, o ile nawet nie łatwiejsze, co uwarzenie piwa i tak samo, jak w wypadku jego chmielowego pobratymca, można zrobić to niskim kosztem w warunkach domowych. Od czego w takim razie zacząć i jak zrobić własny cydr?