Uwaga! W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt pod numer tel: 660-261-382, lub drogą mailową: biuro@czerwonadynia.pl

Promocje
Pojemnik fermentacyjny 15L transparentny NAWIERCONY
Pojemnik fermentacyjny 15L transparentny NAWIERCONY
21,97 zł 17,97 zł
szt.
Zestaw do obciągu wina piwa wężyk + zacisk + uchwyt
Zestaw do obciągu wina piwa wężyk + zacisk + uchwyt
15,98 zł 13,42 zł
szt.
Środek dezynfekujący CHEMIPRO OXI 1kg
Środek dezynfekujący CHEMIPRO OXI 1kg
46,49 zł 39,98 zł
szt.
Szpagat jutowy 250g 120mb
Szpagat jutowy 250g 120mb
4,39 zł 3,49 zł
szt.
Worki strunowe 250x350 - 100szt NAJTANIEJ
Worki strunowe 250x350 - 100szt NAJTANIEJ
16,38 zł 14,73 zł
kpl.
Viking Słód Jęczmienny Pale Ale 1kg ZEŚRUTOWANY
Viking Słód Jęczmienny Pale Ale 1kg ZEŚRUTOWANY
4,39 zł 3,99 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Puriferm XXL Turbo na 100L
Drożdże gorzelnicze Puriferm XXL Turbo na 100L
17,85 zł 16,49 zł
szt.
Termometr Szpilkowy Elektroniczny -50°C +300°C
Termometr Szpilkowy Elektroniczny -50°C +300°C
15,98 zł 12,49 zł
szt.
Suszarka z ociekaczem FIX 80 butelek
Suszarka z ociekaczem FIX 80 butelek
51,98 zł 44,49 zł
szt.
Szczotka do butelek 1L - poliamid włosie końskie
Szczotka do butelek 1L - poliamid włosie końskie
9,99 zł 8,98 zł
szt.
Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kontakt

Czerwona Dynia

ul. Sikorskiego 23

66-200 Świebodzin

tel: 660-261-382

Łyżeczka do absyntu - model 61160

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: do 48 godzin
Cena: 37,35 zł 37.35
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
Ocena: 0
Producent: Gert Strand AB
Kod produktu: 61160

Opis

Chromowana łyżeczka do Absyntu. Wykonana z najwyższej jakości stali kwasoodpornej. Specjalnie wyprofilowana rączka pozwala na odpowiednie umiejscowienie jej na kieliszku. Naprawdę piękna robota. To wykonanie naprawdę wzbudza zachwyt.

 

Troszkę historii dotyczącej spożywania absyntu…:

Absynt jest to ziołowy trunek o bardzo wysokiej zawartości alkoholu. Zielona Wróżka, jak nazywa się nieraz ten alkohol, był ukochanym wzmacniaczem weny, artystów takich jak Pablo Picasso, Vincent Van Gogh, Oskar Wilde, Ernest Hemingway, Edouard Manet i wielu innych. Przed I wojną światową, absynt stał się tak popularny i łatwo dostępny w niektórych krajach, że we Francji zostało zagrożonych wiele winnic. Zaczęto prowadzić więc kampanie przeciw uzależnieniom od absyntu i sugerowano społeczeństwu, że alkohol ten wywołuje podobne do narkotycznych halucynacje, popycha do uzależnień, agresji, a w skrajnych przypadkach nawet morderstw. Oczywiście nie pokrywało się to do końca z prawdą, absynt podobnie jak każdy inny alkohol pity w nadmiarze prowadził do osłabienia zdrowia i zdziwaczenia. Nie mniej na długie lata wprowadzono w wielu krajach zakaz sprzedaży tego alkoholu, a do 1998 roku jest on legalny w Unii Europejskiej. Absynt jest więc alkoholem z bogatą historią i pewną tradycją, aby ja pielęgnować nie próbujmy pić go byle jak, tylko zastosujmy się do rytuałów, a dzięki temu poznamy jego prawdziwy bogaty smak.


Absynt pija się na kilka się na kilka sposobów, tzw. rytuałów. Wyróżniamy w ten sposób, rytuał ognia, wody i powietrza.

Rytuał ognia zwany jest też sposobem czeskim. Potrzebujemy do niego absynt, cukier, łyżeczkę wodę. Łyżeczkę pełną cukru nadstawiamy nad kieliszkiem lub szklaneczką i powoli przelewamy przez nią porcję absyntu, dzięki czemu cukier nasiąknie alkoholem. Podpalamy go i czekamy aż sam się wypali, gdy ogień zaczyna gasnąć, przelewamy łyżeczką wodą mineralną, mieszamy wszystko i gotowe. Zawartość szklaneczki wypijamy duszkiem.

Do rytuału wody rytuału francuskiego, potrzebna będzie nam łyżeczka z dziurkami. Do szklaneczki wlewamy absynt, na łyżeczkę trzymaną nad szklanką kładziemy kostkę cukru i przesączamy przez nią bardzo powoli wodę, czekając aż do szklaneczki zacznie spływać słodki syrop. Stosujemy najczęściej proporcje na 1 część absyntu, 3 części wody. Gdy przesączymy już całą wodę, mieszamy łyżką w szklance i wypijamy jej zawartość bardzo powoli delektując się każdym smakiem.

Sposób Janisa czyli rytuał powietrza polega na tym, że najlepiej na srebrnej łyżeczce podgrzewa się nad płomieniem wodę z cukrem, tak długo, aż nie utworzą one syropu, który przelewamy do kieliszka. Następnie dodajemy do niego tyle absyntu ile wody wcześniej użyliśmy. Alkohol wlewamy powoli i delikatnie po ściance naczynia, po czym wszystko podpalamy, po chwili płomień zdmuchujemy i pijemy.

 

Jako dystrybutor gwarantujemy dostęp do pełnej gamy produktów. Polecamy również esencje niezbędne do przygotowania najpopularniejszych absyntów, dostępne w naszym sklepie.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl