Cukromierz - Winomierz ( probówka plastikowa )
Opis
Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w stopniach Ballinga.
Główne elementy miernika:
- pływak (areometr) z naniesioną skalą stężenia cukru w stopniach Blg,
- probówka ( plastikowa ) - do przeprowadzenia pomiaru,
Urządzenie skalowane jest w temperaturze 20°C.
Badanie moszczu:
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.
Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu.
Badanie brzeczki piwnej:
Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina.