Master Pint - Czech Pilsener 23L
Opis
MASTER PINT Czech Pilsener to najbardziej rozpoznawalny styl czeskich pilsnerów. Z zestawu uzyskujemy 23 litry piwa. Wyraźna dominująca nienachalna goryczka, wyczowanlna nuty słodowe, mocna zwarta piana. Do fermentacji zdecydowanie zlecamy zastosowanie malt extract 1,7kg w syropie lub glukozę (dextrozę).
kolor 9-15 EBC
gorycz 35-40 EBU
alkohol 4,2%
INSTRUKCJA:
1. Wyczyść i wysterylizuj cały sprzęt przy pomocy środków sterylizujących.
2. Usuń saszetkę z drożdżami spod spodu i wsadź worek do ciepłej wody na 15 minut.
3. Rozpuść 1kg cukru (najmniej zalecane), glukozy lub 1,7kg ekstraktu słodowego (najlepszy efekt). Dodaj do fermentora.
4. Przelać ekstrakt słodowy do fermentora, przepłukać gorącą wodą torebkę i zawartość dodać do fermentora.
5. Uzupełnij fermentor do 23L wodą tak, aby całość miała temperaturę 20-25°C. Zamieszaj dobrze, dodaj drożdże.
6. Zamocuj rurkę fermentacyjną do fermentora i zostaw na ok. 10 dni w temperaturze 20-25°C. Ustaw fermentor bezpiecznie, aby nie wyciekła zawartość.
7. Po 10 dniach sprawdź odczyt hydrometru lub cukromierza. Jeśli hydrometr jest na pozycji 1009 lub mniej przystąp do butelkowania / beczkowania. Jeśli jest powyżej 1009 – poczekaj kilka dni. W przypadku cukromierza najlepiej jak wartość będzie wskazywał 1°BLG, jeżeli jest więcej – zaczekaj kilka dni.
INSTRUKCJA BECZKOWANIA:
1. Przelej piwo do sterylnej beczki.
2. Dodaj 85g cukru.
3. Odstaw do ciepłego pomieszczenia na dwa tygodnie.
4. Następnie przestaw do zimniejszego w celu wyklarowania (opadnięcia osadu)
INSTRUKCJA BUTELKOWANIA:
1. Użyj tylko czystych i wysterylizowanych butelek, odpowiednich do piwa.
2. Dodaj 4-5g ( łyżeczka od herbaty ) cukru na butelkę 500ml i zamknij. Wstrząśnij, aby ułatwić rozpuszczenie.
3. Odstaw do ciepłego pomieszczenia na dwa tygodnie.
4. Następnie przestaw do zimniejszego w celu wyklarowania (opadnięcia osadu)
SKŁADNIKI:
Ekstrakt słodu i jęczmienia, inwertowany cukier, ekstrakt chmielowy, suszone drożdże piwowarskie.
ALERGENY:
Zboża zawierające gluten.