Aparat filtracyjny MK4 do wina piwa soków
Opis
Aparat MK4 do filtracji wina, piwa, nalewek
Przyrząd stosujemy przy filtracji wina, nalewek, piwa czy soków. Urządzenie przystosowane jest do filtrowania metodą grawitacyjną (swobodnego przepływu) lub mechaniczną po podłączeniu pompki do balonu.
Wyposażenie aparatu:
- Aparat filtracyjny
- Rurka do spuszczania nastawu z zaciskiem
- Komplet drucików do rozwieszenia filtra na pojemniku fermentacyjnym
Odpowiednie wkładki filtracyjne dokupisz w naszym sklepie
Instrukcja:
Nawilż wkład filtracyjny i umieść go w filtrze porowatą powierzchnią do góry – w kierunku napływającego np.: wina i skręć całość śrubami. Do pierwszej filtracji polecamy filtr 2000 lub 1000 o większej przepustowości. Dociśnij obie części filtra. Filtr umieść poniżej poziomu filtrowanego medium. Zasysamy wino rurką i zaciskamy czarny zacisk. Nakładamy końcówkę rurki na górną część aparatu filtracyjnego i odblokowujemy zacisk. Odpowietrzamy filtr czarnym zaworkiem znajdującym się w górnej pokrywie, następnie wciskamy go aby nie wyciekało wino. Proces filtracji rozpoczęty…
W celu weryfikacji poprawności procesu, można przepuścić na „pierwszy raz” zwykłą wodę.
Jeden wkład filtrujący 2000 lub 1000 wystarcza średnio na przefiltrowanie około 23 litrów wina dobrze sklarowanego. Im wyższa różnica wysokości tym lepiej i szybciej następuje filtracja.