Uwaga! W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt pod numer tel: 660-261-382, lub drogą mailową: biuro@czerwonadynia.pl

 

Promocje
Master Pint -  European Lager 23L
Master Pint - European Lager 23L
55,59 zł 52,99 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY 1,2kg BREWA
Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY 1,2kg BREWA
16,98 zł 15,89 zł
szt.
Ksylitol brzozowy fiński 1kg
Ksylitol brzozowy fiński 1kg
39,49 zł 28,75 zł
szt.
Erytrol naturalny słodzik 1kg
Erytrol naturalny słodzik 1kg
26,39 zł 21,49 zł
Polepszacz do piwa Enhancer 1kg
Polepszacz do piwa Enhancer 1kg
18,79 zł 15,49 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
8,95 zł 8,38 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 3szt
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 3szt
26,89 zł 24,89 zł
kpl.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 5szt
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 5szt
44,36 zł 41,07 zł
kpl.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 10szt
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 10szt
87,81 zł 81,29 zł
kpl.
Hibiskus kwiat 1 kg
Hibiskus kwiat 1 kg
22,29 zł 15,98 zł
szt.
Żurawina suszona cięta 1 kg
Żurawina suszona cięta 1 kg
28,49 zł 21,79 zł
szt.
Producenci
Bestsellery
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
8,95 zł 8,38 zł
szt.
Pojemnik fermentacyjny 33L transparentny ze skalą
Pojemnik fermentacyjny 33L transparentny ze skalą
22,97 zł 19,99 zł
szt.
Wężyk silikonowy fi 8/10mm - długość 1mb
Wężyk silikonowy fi 8/10mm - długość 1mb
4,23 zł 3,89 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kontakt

Czerwona Dynia

ul. Sikorskiego 23

66-200 Świebodzin

tel: 660-261-382

Kwasomierz - pomiar kwasowości w winie i sokach

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: do 48 godzin
Cena: 24,69 zł 24.69
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: Browin
Kod produktu: 405559

Opis

Kwasomierz jest urządzeniem przystosowanym do pomiaru kwasowości we wszystkich rodzajach owoców, które będą stanowiły surowiec do wyrobu wina domowego.

W skład urządzenia wchodzi: cylinderek miarowy z naniesioną odpowiednią skalą oraz 100 ml wskaźnika błękitu bromotymolowego.



Charakterystyka produktu:
Cylinderek ma naniesione odpowiednie wartości ze względu na rodzaj owoców, które będą stanowiły surowiec do wyrobu wina domowego. Odczyt kwasowości jest bezpośredni, bez dodatkowych obliczeń. Jednostka odczytu g kwasu/l wina.


Zalecana kwasowość, odpowiednia dla prawidłowej fermentacji mieści się w granicach 5-10 g kwasu/l.

Użytkowanie:
Moszcz do pomiaru powinien być oczyszczony bez drobinek owoców.
Pomiar kwasowości polega na miareczkowaniu zawartych w moszczu kwasów, błękitem aż do pierwszej zmiany barwy.
Ilość mililitrów wskaźnika użyta do miareczkowania, odczytana na skali cylindra określa kwasowość moszczu tj. ilość kwasu w 1 litrze moszczu. Przy miareczkowaniu należy pamiętać, aby robić to kroplami i za każdym razem dobrze mieszać.

Wykonanie pomiaru dla odpowiedniego rodzaju moszczu:
a) Dla moszczu gronowego (zawierającego głównie kwas winowy) należy napełnić zbiorniczek moszczem do poziomu oznaczonego "O".
b) Dla moszczu z owoców pestkowych (np.: jabłka, gruszki, śliwki, zawierających głównie kwas jabłkowy) cylinder należy wypełnić do poziomu oznaczonego na skali "J" i dodać wody do poziomu "O".
c) Dla moszczu z owoców ziarnkowych (np.: jagody, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki, zawierających głównie kwas cytrynowy) należy napełnić cylinderek do poziomu oznaczonego na skali jako "C" i dodać wody do poziomu "O".

Przykładowe obliczenie:

Zakładając, że moszcz ma 18 g kwasu w litrze, a chcemy otrzymać nastaw o kwasowości 8 g kwasu w litrze.
18 : 8 = 2,25 (stopień rozcieńczenia)

 
Oznacza to, że do każdego litra moszczu należy dodać 1,25 l wody

UWAGA:
W przypadku płynów wysoko garbnikowych bardzo ciężko jest uchwycić zmianę barwy podczas miareczkowania. Należy wtedy obserwacje prowadzić przy bardzo jasnym świetle np. pod lampką biurową lub rozcieńczyć płyn (notując ilość dodanej wody) a następnie po wykonaniu miareczkowania uwzględnić rozcieńczenie i pomnożyć wynik przez jego wielokrotność. Np.: jeśli sok rozcieńczaliśmy 2 razy wynik mnożymy razy dwa.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl