Płatki dębowe francuskie mocno palone 500g
Opis
Zastosowanie:
Doskonale nadają się do "postarzania" win, destylatów. Niezastąpione przy tworzeniu domowych wódek gatunkowych, koniaków oraz whisky. Płatki podnoszą bukiet, aromat oraz charakter win i trunków. Przed poddaniem dębu obróbce na beczki i płatki drewno jest naturalnie sezonowane przez okres minimum 18 miesięcy, dzięki temu oddaje swoje naturalne aromaty i smaki.
Jest to doskonała alternatywa dla dębowej beczki ponieważ dąb, który jest wykorzystywany do produkcji beczek częściowo jest przeznaczony na płatki dębowe w różnym stopniu opiekania (naturalne, lekko palone, średnio palone, mocno palone).
Dawkowanie:
5-30g / 10 litrów
Czas trzymania płatków uzależniony jest od preferencji smakowych i może trwać od 7 dni do kilku miesięcy.
Opakowanie zawiera 500g płatków.