Uwaga! W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt pod numer tel: 660-261-382, lub drogą mailową: biuro@czerwonadynia.pl

Promocje
Pojemnik fermentacyjny 15L transparentny NAWIERCONY
Pojemnik fermentacyjny 15L transparentny NAWIERCONY
21,97 zł 17,97 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Rum 40ml
Biowin esencja smakowa Rum 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Kawa 40ml
Biowin esencja smakowa Kawa 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Wiśniówka 40ml
Biowin esencja smakowa Wiśniówka 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Żurawina 40ml
Biowin esencja smakowa Żurawina 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Whisky 40ml
Biowin esencja smakowa Whisky 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Gorzka Staropolska 40ml
Biowin esencja smakowa Gorzka Staropolska 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Limonka Egzotyczna 40ml
Biowin esencja smakowa Limonka Egzotyczna 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kontakt

Czerwona Dynia

ul. Sikorskiego 23

66-200 Świebodzin

tel: 660-261-382

Cukromierz precyzyjny skandynawska jakość

cukromierz-szwedzki-precyzyjny.jpg
  • nowość
Dostępność: brak towaru
Cena: 16,98 zł 16.98
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
Ocena: 0
Producent: Cbf
Kod produktu: ARE-S-009

Opis

Szwedzkie profesjonalne urządzenie do pomiaru cukru w roztworach wodnych w skali Oeschle (Oe).

Dzięki niemu możemy skontrolować czy nastaw fermentuje, ile uzyskamy alkoholu po fermentacji lub określić rodzaj wina.

Cukromierz ma skalę Oeschle od -12 do +120. Jest to skala gęstości roztworu. Dla wody w temp. 20°C jest ona 0,00 Oe a gęstość  w g/ml wg wzoru Oe/1000 + 1 = 1,000 g/ml. Im większa zawartość cukru tym większa gęstość wody. Im większa zawartość alkoholu tym mniejsza gęstość rozworu wody. Areometr zagłębia się mocniej w cieczy, kiedy nastaw fermentuje, ponieważ zmniejsza się ilość cukru a zwiększa alkoholu więc obniża się gęstość roztworu. Najczęściej na początku fermentacji wina stołowego skala pokazuje około 75 (około 4,5 kg cukru w 23 litrach nastawu). Kiedy zakończy się fermentacja wartość powinna wynosić poniżej 0, około -5 do -10.

 

Obliczanie zawartości % alkoholu w winie po fermentacji:
Jeśli wskazanie początkowe cukromierza było 75 a końcowe (po fermentacji) -5 (razem daje 80), to wartość 80 dzielimy przez 7,5 = 10,6% vol. alkoholu.

 

Wykonywaniu pomiaru cukromierzem

Pomiar wykonuje się w pojemniku fermentacyjnym lub w menzurce. Hydrometr nie może przylegać do ścianek naczynia. Odczytuje się górny menisk. Przed odczytem wprowadzamy hydrometr w rotację w celu pozbycia się bąbelków gazu.Kontrola hydrometru - w  temp. 20°C ma pokazać w wodzie 0.

Aby sprawdzić czy fermentacja się zakończyła, trzeba wykonać dwa pomiary dzień po dniu, jeżeli będą takie same, oznacza to że nastaw już nie fermentuje.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl