Uwaga! W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt pod numer tel: 660-261-382, lub drogą mailową: biuro@czerwonadynia.pl

 

Promocje
Master Pint -  European Lager 23L
Master Pint - European Lager 23L
55,59 zł 52,99 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY 1,2kg BREWA
Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY 1,2kg BREWA
16,98 zł 15,89 zł
szt.
Ksylitol brzozowy fiński 1kg
Ksylitol brzozowy fiński 1kg
39,49 zł 28,75 zł
szt.
Erytrol naturalny słodzik 1kg
Erytrol naturalny słodzik 1kg
26,39 zł 21,49 zł
Polepszacz do piwa Enhancer 1kg
Polepszacz do piwa Enhancer 1kg
18,79 zł 15,49 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
8,95 zł 8,38 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 3szt
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 3szt
26,89 zł 24,89 zł
kpl.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 5szt
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 5szt
44,36 zł 41,07 zł
kpl.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 10szt
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 10szt
87,81 zł 81,29 zł
kpl.
Hibiskus kwiat 1 kg
Hibiskus kwiat 1 kg
22,29 zł 15,98 zł
szt.
Żurawina suszona cięta 1 kg
Żurawina suszona cięta 1 kg
28,49 zł 21,79 zł
szt.
Producenci
Bestsellery
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
8,95 zł 8,38 zł
szt.
Pojemnik fermentacyjny 33L transparentny ze skalą
Pojemnik fermentacyjny 33L transparentny ze skalą
22,97 zł 19,99 zł
szt.
Wężyk silikonowy fi 8/10mm - długość 1mb
Wężyk silikonowy fi 8/10mm - długość 1mb
4,23 zł 3,89 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kontakt

Czerwona Dynia

ul. Sikorskiego 23

66-200 Świebodzin

tel: 660-261-382

Cukromierz precyzyjny skandynawska jakość

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: do 48 godzin
Cena: 16,98 zł 16.98
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: Cbf
Kod produktu: ARE-S-009

Opis

Szwedzkie profesjonalne urządzenie do pomiaru cukru w roztworach wodnych w skali Oeschle (Oe).

Dzięki niemu możemy skontrolować czy nastaw fermentuje, ile uzyskamy alkoholu po fermentacji lub określić rodzaj wina.

Cukromierz ma skalę Oeschle od -12 do +120. Jest to skala gęstości roztworu. Dla wody w temp. 20°C jest ona 0,00 Oe a gęstość  w g/ml wg wzoru Oe/1000 + 1 = 1,000 g/ml. Im większa zawartość cukru tym większa gęstość wody. Im większa zawartość alkoholu tym mniejsza gęstość rozworu wody. Areometr zagłębia się mocniej w cieczy, kiedy nastaw fermentuje, ponieważ zmniejsza się ilość cukru a zwiększa alkoholu więc obniża się gęstość roztworu. Najczęściej na początku fermentacji wina stołowego skala pokazuje około 75 (około 4,5 kg cukru w 23 litrach nastawu). Kiedy zakończy się fermentacja wartość powinna wynosić poniżej 0, około -5 do -10.

 

Obliczanie zawartości % alkoholu w winie po fermentacji:
Jeśli wskazanie początkowe cukromierza było 75 a końcowe (po fermentacji) -5 (razem daje 80), to wartość 80 dzielimy przez 7,5 = 10,6% vol. alkoholu.

 

Wykonywaniu pomiaru cukromierzem

Pomiar wykonuje się w pojemniku fermentacyjnym lub w menzurce. Hydrometr nie może przylegać do ścianek naczynia. Odczytuje się górny menisk. Przed odczytem wprowadzamy hydrometr w rotację w celu pozbycia się bąbelków gazu.Kontrola hydrometru - w  temp. 20°C ma pokazać w wodzie 0.

Aby sprawdzić czy fermentacja się zakończyła, trzeba wykonać dwa pomiary dzień po dniu, jeżeli będą takie same, oznacza to że nastaw już nie fermentuje.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl