Cukromierz precyzyjny skandynawska jakość
Opis
Szwedzkie profesjonalne urządzenie do pomiaru cukru w roztworach wodnych w skali Oeschle (Oe).
Dzięki niemu możemy skontrolować czy nastaw fermentuje, ile uzyskamy alkoholu po fermentacji lub określić rodzaj wina.
Cukromierz ma skalę Oeschle od -12 do +120. Jest to skala gęstości roztworu. Dla wody w temp. 20°C jest ona 0,00 Oe a gęstość w g/ml wg wzoru Oe/1000 + 1 = 1,000 g/ml. Im większa zawartość cukru tym większa gęstość wody. Im większa zawartość alkoholu tym mniejsza gęstość rozworu wody. Areometr zagłębia się mocniej w cieczy, kiedy nastaw fermentuje, ponieważ zmniejsza się ilość cukru a zwiększa alkoholu więc obniża się gęstość roztworu. Najczęściej na początku fermentacji wina stołowego skala pokazuje około 75 (około 4,5 kg cukru w 23 litrach nastawu). Kiedy zakończy się fermentacja wartość powinna wynosić poniżej 0, około -5 do -10.
Obliczanie zawartości % alkoholu w winie po fermentacji:
Jeśli wskazanie początkowe cukromierza było 75 a końcowe (po fermentacji) -5 (razem daje 80), to wartość 80 dzielimy przez 7,5 = 10,6% vol. alkoholu.
Wykonywaniu pomiaru cukromierzem
Pomiar wykonuje się w pojemniku fermentacyjnym lub w menzurce. Hydrometr nie może przylegać do ścianek naczynia. Odczytuje się górny menisk. Przed odczytem wprowadzamy hydrometr w rotację w celu pozbycia się bąbelków gazu.Kontrola hydrometru - w temp. 20°C ma pokazać w wodzie 0.
Aby sprawdzić czy fermentacja się zakończyła, trzeba wykonać dwa pomiary dzień po dniu, jeżeli będą takie same, oznacza to że nastaw już nie fermentuje.