Drożdże do wina musującego Alcomat Sparkling Wine Yeast 3szt
Opis
Drożdże do wina Alcomat Sparkling Wine Yeast to szlachetne drożdże dedykowane do produkcji win musujących. Cechują się dużą zdolnością do fermentacji w trudnych warunkach, tworząc zbity osad. Doskonale nadają się do refermentacji w butelkach. Polecane są również do moszczy o dużym potencjalnym alkoholu, bardzo klarownych oraz zawierających wysoki poziom dwutlenku siarki.
Cechy produktu:
- aktywne suche drożdże
- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku
- szeroka temperatura fermentacji: 10-35°C
- tolerancja alkoholowa: do 16%
- dobrze klaruje i tworzy zbity osad
- nie wytwarza związków siarki
- mała produkcja piany podczas fermentacji
- niewielka produkcja kwasowości lotnej
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Drożdże powinny zostać uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½ wody i ½ moszczu. Zalecana temperatura mieszaniny to 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego i zamieszaj.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem o temperaturze 25-30 °C i wymieszaj.
Składniki:
Drożdże Saccharomyces bayanus , emulgator: monostearynian sorbitanu
Dawkowanie:
Pierwsza fermentacja: 5g / 25-30 litrów
Wznowienie fermentacji: 5-10g w zależności od warunków
Ilość: 3szt.
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.