Wskaźnik piwowarski ALLA FRANCE OG
Opis
Wskaźnik piwowarski niezbędny dla każdego piwowara, pokazuje SPECIFIC GRAVITY w zakresie 0.980 do 1.150. Załączona jest tabela, dzięki której obliczymy SPECIFIC GRAVITY na OESCHLE, gramy cukru na 1 litr a także stężenie alkoholu po fermentacji. Na wskaźniku są dwa pole. Jedno jest zielone Start Beer i jest to optymalny przedział do rozpoczęcia fermentacji, drugie natomiast jest czerwone Finish Beer – zakończenie fermentacji.
Wyznaczanie zawartości alkoholu w gotowym piwie
Musimy znać początkową oraz końcową wartość SG
początkowe SG to 1.070 = 9,3
piwo zakończyło fermentację na 1.010 = 1,3
Zawartość alkoholu = 9,3 – 1,3 = 8%
Obliczanie ilości cukru dla założonego stężenia alkoholu:
Jeśli chcemy uzyskać 5,8% czyli odczytując z tabeli należy dodać 117g cukru na 1 litr nastawu. Mierzymy gęstość nastawu, zakładamy że ma 1.030 (z tabeli 78g cukru w 1 litrze). Należy więc dodać 117g – 78g = 39g cukru na każdy litr.