Zestaw do wina czerwonego Zamojscy Burgund drożdże + pożywka
Opis
Zestaw do przygotowania wina czerwonego zawierający:
1. Drożdże Burgund 38
Szlachetne drożdże winiarskie do wina czerwonego.
Sposób użycia:
Czystą butelkę 0,3l napełnić do 3/4 objętości przegotowaną wodą, do której należy wsypać 3 łyżeczki cukru. Zawartość butelki wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać szczyptę (ok. 0,05g) pożywki dla drożdży oraz wsypać zawartość torebki. Całość ponownie wymieszać, butelkę zatkać tamponem z waty i pozostawić w ciepłym miejscu (optymalna temperatura 25-28ºC), mieszając ciecz 1-2 razy dziennie. Po 2-4 dniach, gdy ciecz zacznie burzliwie fermentować, wlać zawartość butelki do przygotowanego moszczu, dodać resztę pożywki, całość wymieszać i zatkać naczynie korkiem z rurką fermentacyjną. Drożdży nie należy dzielić. Zawartość torebki użyć na 5-30 litrów moszczu.
Waga: 5g
Skład:
szczepy drożdży winiarskich na suszu owocowym.
2. Pożywka
Pożywka dla drożdży gwarantuje ich rozwój i warunkuje prawidłowy przebieg fermentacji. Produkt trwały nie ulegający zamianom podczas przechowywania. Zalecamy korzystać z pożywki razem z drożdżami marki Zamojscy. Optymalne proporcje wynoszą 1:1, czyli na jedno opakowanie drożdży należy użyć jedno opakowanie pożywki. Pożywkę stosuj zgodnie z zaleceniami zawartymi w instrukcji do drożdży winiarskich.
Waga: 5g