Zestaw winiarski 15/17L - Alcomat BOX - S
Opis
Przedmiotem oferty jest winiarski zestaw startowy Alcomat-BOX-S. Dedykowany jest każdemu kto chciałby rozpocząć przygodę z robieniem wina we własnym zakresie. Kupując zestaw, który jest absolutną bazą, masz to co niezbędne, aby zrobić swoje pierwsze prawdziwe wino. Odrobina chęci, cierpliwości i bardzo szybko przekonasz się że było warto spróbować. Wszystkie elementy składowe zestawu posiadają niezbędne certyfikaty. Jeżeli chciałbyś komuś sprawić radość i podarować zestaw, będzie to na pewno trafiony prezent. Aczkolwiek delikatnie przestrzegamy... Robienie własnego trunku uzależnia:-)
Kompletny zestaw zawiera poniższe elementy:
1. Plastikowy pojemnik fermentacyjny pojemności 17 litrów (z nadrukowaną skalą) + nawiercona pokrywka
Fermentor o pojemności 17 litrów z nadrukowaną skalą wskazującą objętość wlanej cieczy. Idealnie nadaje się do fermentacji wszelkiej maści win owocowych, piwa, czy nastawów cukrowych z drożdżami gorzelniczymi. Przezroczystość pojemnika bardzo ułatwia kontrolę nad procesem fermentacji. Transparenty pojemnik o pojemności zamykany jest plastikową pokrywą. Nasze pojemniki dają możliwość zamontowania kątowej rurki fermentacyjnej, po uprzednim wywierceniu otworu z boku pojemnika, w jego górnej części. Pozwala to na prowadzenie fermentacji w kilku pojemnikach jednocześnie, stawiając je jeden na drugim.
Tworzywo, z którego wykonane są pojemniki charakteryzuje się dużą wytrzymałością i elastycznością. Pojemniki posiadają atest PZH dopuszczający je do kontaktu z produktami spożywczymi i są odporne na przebarwienia powstające w wyniku kontaktu z garbnikami pochodzącymi z owoców. Transparentność pojemnika nie jest przypadkowa, gdyż tworzywo w każdym innym kolorze może pod wpływem powstającego alkoholu ulec odbarwieniu, czego konsekwencją może być przeniknięcie trujących substancji barwnikowych do wina, piwa lub destylatu. Oferowany fermentor jest doskonałą alternatywą dla balonów szklanych.
W skład zestawu wchodzi:
1. Transparentny pojemnik 17 litrów z podziałką + nawiercona pokrywka przystosowana do pojemnika i rurki fermentacyjnej
Dane techniczne:
Materiał: Tworzywo sztuczne PP ( posiada certyfikat dopuszczający do kontaktu z żywnością )
Wysokość: 32cm
Średnica ( w najwyższym miejscu ): 31cm
Pojemność całkowita: 17 L
Pojemność efektywna: 15 L
2. Korek uniwersalny do pojemnika fermentacyjnego z zatyczką - uniwersalny.
Korek idealnie pasuje do umieszczenia w otworze zakrętki lub pokrywki naczynia fermentacyjnego, umożliwia umieszczenie w nim rurki fermentacyjnej. Dzięki zatyczce korek może służyć nie tylko w trakcie fermentacji, ale także w czasie przechowywania trunków czy przetworów. Nie musisz posiadać dwóch oddzielnych korków, wystarczy ten jeden.
Praktyczna zatyczka zintegrowana z korkiem - nie musisz obawiać się, że zgubisz zatyczkę, gdyż dzięki elastycznemu połączeniu jej z korkiem zawsze będzie do dyspozycji. Korek w prosty sposób umieścisz w przeznaczonym do tego otworze, a zatyczka zapewni odpowiednią szczelność.
3. Rurka fermentacyjna plastikowa 6 komorowa z zamknięciem
Tworzywo, z którego wykonane są rurki oraz korek posiadają wszelkie zezwolenia do kontaktu z żywnością, atest PZH. Rurka fermentacyjna wypełniona wodą stosowana jest w procesie fermentacji w celu zabezpieczenia zawartości nastawu przed natlenieniem, a jednocześnie umożliwia regularne wydobywanie się dwutlenku węgla powstającego podczas zachodzącego procesu. Specjalny korek ochronny uniemożliwia dostanie się do naczynia muszek owocówek, nie wpływając przy tym na proces fermentacji (wewnątrz korka zaprojektowano specjalne odpowietrzniki).
4. Drożdże uniwersalne do wina Alcomat Universal Wine Yeast (High Alcohol Tolerance)
Drożdże do wina Alcomat Universal Wine Yeast to szlachetne drożdże dedykowane do produkcji win białych, czerwonych, różowych czy owocowych. Nadają się również do produkcji win musujących lub wznawiania fermentacji. Drożdże charakteryzują się tworzeniem neutralnego profilu aromatycznego w winach. Wykazują dużą tolerancję na alkohol, co pozwala tworzyć wina wysokoprocentowe. Idealne szczególnie do odmian takich jak: Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Riesling, Cabernet, Merlot, Syrah (Shiraz). Zastosowanie drożdży uniwersalnych sprawia, że charakterystyczne cechy surowca wykorzystanego do produkcji są bardziej intensywne w produkcie końcowym.
Cechy produktu:
- aktywne suche drożdże
- szeroka temperatura fermentacji: 10-35°C
- tolerancja alkoholowa: do 17%
- łatwo klarują i tworzą zbity osad
- dobra przyswajalność fruktozy
- małe zapotrzebowanie na azot
- mała produkcja piany podczas fermentacji
5. Pożywka do drożdży Alcomat Nutri-Mono
Pożywka winiarska Nutri-Mono to nieorganiczna substancja zawierająca przyswajalny przez drożdże azot oraz fosfor – jedne z podstawowych budulców komórek drożdżowych. Te dwa pierwiastki, pomimo obecności w większości nastawów w formie związków organicznych, należy dostarczyć do środowiska fermentacji w formie nieorganicznej - w ten sposób zwiększa się szybkość jak i wydajność fermentacji. Formułowanie niezbędnych składników odżywczych sprzyja i promuje szybki wzrost i wzmocnioną populację drożdży. Zapewnia to sprawnie działający, nieprzerwany proces fermentacji, w której cukier całkowicie przekształca się w alkohol i CO2.
Zastosowanie:
W przypadku niedoboru przyswajalnego azotu w moszczu konieczne jest dodanie azotu w celu zapewnienia namnażania drożdży i wydajnej fermentacji alkoholowej. W zależności od indywidualnych parametrów moszczu ( początkowa zawartość azotu, potencjalny poziom alkoholu, zmętnienie ) wskazane jest skorygowanie zawartości przyswajalnego azotu do odpowiedniego poziomu.
Sposób użycia:
Optymalnym sposobem użycia jest wymieszanie w niewielkiej ilości soku lub wody oraz dokładne wymieszanie z nastawem. Można też dodawać pożywkę bezpośrednio do nastawu, po czym całość dokładnie wymieszać.
6. Środek klarujący Alcomat Clear-G
Środek klarujący Clear-G to preparat klarujący wina oraz moszcze. Umożliwia zapewnienie stabilności białkowej win bez wpływu na cechy organoleptyczne. Zastosowanie preparatu powoduje także usunięcie cząsteczek odpowiedzialnych za defekty sensoryczne – umożliwia redukcję aromatów trawiasto – ziołowych.
Cechy produktu:
- środek klarujący ( bentonit granulowany )
- wymaga niewielkiej ilości wody do uwodnienia (1:6)
- możliwość stosowania już po godzinie uwadniania
- łatwa w stosowaniu forma granulatu
- wykazuje dużą sprawność a bardzo niskim PH i w moszczu o dużym stopniu zmętnienia
Sposób użycia:
Rozprowadzić preparat w wodzie ( proporcje 1:6 ) ciągle mieszając. Po minimum godzinie dokładnie wymieszać i dodać do wina. Wino/moszcz z dodatkiem preparatu dokładnie wymieszać. Temperatura zalecana to 15°C.
Teraz potrzebujesz już tylko jakieś owoce jako wsad i można rozpocząć przygodę... Jeżeli szukasz zestawów do produkcji wina mniej lub bardziej rozbudowanych to są one dostępne jako:
- Alcomat-BOX-M
- Alcomat-BOX-L
- Alcomat-BOX-XXL
Powodzenia!