Włosi i Francuzi chętnie sięgają po wino, doceniając jego pozytywne właściwości dla zdrowia, podczas gdy my w alkoholu nie dostrzegamy żadnych korzyści zdrowotnych. Jak jest naprawdę? Przekonaj się, dlaczego warto sięgnąć po wybrane napoje alkoholowe - poznaj właściwości cydru i rozsądnie włącz go do swojej diety.
Cydr - sprawdź, co o nim wiesz
Cydr w Polsce jest nowością - pojawił się zaledwie kilka sezonów wcześniej, jednak jego popularność stale rośnie. Nie można się dziwić - orzeźwiający napój szczególnie chętnie jest wybierany latem. Jakie są pozytywne właściwości cydru i dlaczego jest tak doceniany na świecie? Jeśli chcesz czerpać z niego to, co najlepsze, przygotuj napój samodzielnie! Będziesz mieć pewność, że skład spełnia Twoje oczekiwania!
1. Pozytywne właściwości kwasu jabłkowego
Cydr powstaje w wyniku fermentacji owoców, najczęściej jabłek. Efektem procesu jest kwas jabłkowy, który wykazuje korzystny wpływ na procesy metaboliczne.
2. Cydr zawiera antyoksydanty
Cydr jest bogaty w antyoksydanty, wykazujące pozytywne działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Spożywany rozsądnie pomoże Ci troszczyć się o zdrowie i młody wygląd.
3. W cydrze znajdziesz potas!
Alkoholowy napój jabłkowy jest jednym z najzdrowszych rodzajów alkoholu, jednak mimo to należy zachować umiar i rozsądek. Z pewnością będzie dla Ciebie zaskoczeniem fakt, że w cydrze znajdziesz również potas, który korzystnie wpłynie na pracę układu mięśniowego.
4. Napój, który zadba o Twoje zdrowie
Cydr wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, dzięki temu pozwoli Ci skutecznie dbać o zdrowie i odporność. Dodatkowo pomaga zapobiegać chorobom serca i miażdżycy.
Jak wykorzystać właściwości cydru?
Cydr, pomimo swoich pozytywnych właściwości, powinien być spożywany z umiarem i rozsądkiem - nie można zapominać, że jest on napojem alkoholowym, niedozwolonym poniżej 18 roku życia. Nie powinien być spożywany także przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Cydru należy unikać również podczas przyjmowania leków. Chcesz maksymalnie wykorzystać pozytywne właściwości cydru? Koniecznie sprawdź, jak bezpiecznie go przyjmować!
Pozytywne właściwości alkoholowego napoju jabłkowego dostrzeżesz tylko wówczas, gdy będziesz przyjmował go okazjonalnie, w niewielkich porcjach. Warto przed napełnieniem szklanki cydrem, napełnić ją kostkami lodu - napój będzie jeszcze bardziej orzeźwiający, a Ty wypijesz go znacznie mniej. Optymalna i bezpieczna dla zdrowia jednorazowa dawka cydru to około 500 ml raz lub dwa razy w tygodniu.
Cydr, a dieta
Mimo, że cydr na ogół nie jest sztucznie dosładzany i korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego, nie jest polecany w diecie odchudzającej. Dlaczego? Głównie dlatego, że podobnie jak pozostałe napoje alkoholowe skutecznie pobudza apetyt.