Wino powinno być przechowywane w odpowiednich warunkach. Poniżej przygotowaliśmy kilka podstawowych wskazówek, dzięki którym wasze wino jak najdłużej pozostanie smaczne i aromatyczne. Powiemy w jakiej temperaturze przechowywać wino, dlaczego butelka powinna być w pozycji poziomej, jaka powinna być wilgotność powietrza w pomieszczeniu, w którym leżakuje wino oraz że nie każde wino im starsze, tym jest lepsze.
Pozycja butelki
Jedną z ważnych zasad jest przechowywanie butelek z winem w pozycji leżącej. Dzięki temu korek cały czas jest zamoczony i pęcznieje i nie przepuszcza powietrza, co prowadziłoby do jego utlenienia. W wyschniętym korku mogłyby się wytworzyć szczeliny, przez które mogłoby nastąpić zakażenie pleśnią przy niskoprocentowych winach.
Temperatura
Pomieszczenie, w jakim przechowujemy wino powinno mieć temperaturę około 10-15°C. Temperatura przede wszystkim powinna być stała. Jak pisze Perkowicz w książce „Domowy wyrób win i miodów”, gdyby spadła poniżej 5°C wino może zrobić się mętne. Natomiast w temperaturze powyżej 15°C mogłaby wystąpić powtórna fermentacja.
Wilgotność
Wilgotność powinna utrzymać się w okolicach 75%. Gdyby wilgotność była wyższa w korkach mogłaby pojawić się pleśń, natomiast zbyt niska wilgotność może spowodować że zaczną się one kruszyć.
Oświetlenie
Ważne jest też oświetlenie, a raczej w tym przypadku, jego brak. Musimy zadbać o to, aby do wina nie dostawało się światło zarówno naturalne, jak i sztuczne. W przeciwnym wypadku może to spowodować wydzielanie się siarki. To z kolei wpływa negatywnie na smak wina.
Czas przechowywania
Często słyszy się powiedzenie, że im starsze wino tym lepsze. Natomiast odnosi się to tylko do niewielkiego procenta wszystkich win. Około 10% win czerwonych i 5% białych staje się lepsze przy pięcioletnim przechowywaniu. Tylko 1% win można przechowywać latami. Większość win powinna być spożyta w ciągu jednego roku od zabutelkowania.