Jak zrobić nalewkę z pigwy? 4 praktyczne wskazówki 0
Jak zrobić nalewkę z pigwy? 4 praktyczne wskazówki

Jesień to idealny czas, by zacząć robić nalewkę z pigwy. Doskonale rozgrzewa, możesz ją dodawać do herbaty lub tworzyć na jej bazie drinki. Świetnie smakuje również sama w czystej formie lub z kostką lodu. Jej wykonanie jest proste. Nie wymaga dużego nakładu pracy oraz specjalistycznych sprzętów. Jak zrobić nalewkę z pigwy, by była smaczna i klarowna? Oto cztery praktyczne wskazówki, o których musisz pamiętać!

Dobrej jakości owoce to podstawa

Jak zrobić nalewkę z pigwy? Proces rozpocznij od wyboru owoców. Nie wystarczy kupić ich odpowiednią ilość. Trzeba także zwrócić uwagę na jakość. Do przygotowania trunku potrzebne ci będą ok. 2 kg pigwy. Już podczas zakupów zwróć uwagę na kondycję owoców. Sprawdź, czy skórka nie jest uszkodzona, czy na pewno są świeże oraz, czy nie zaczynają gnić. Pozostałe składniki, których potrzebujesz to cukier, woda i spirytus.

Jakie naczynia będą ci potrzebne?

Zastanawiasz się jak zrobić nalewkę z pigwy? Sprawdź, czy masz potrzebne naczynia. Jednym z najważniejszych z nich jest fermentator. Pojemnik ten ułatwi ci przygotowanie trunku. Można go także wykorzystać do produkcji domowych win, piw, czy mocniejszych alkoholi. Podczas przygotowywania nalewki, nie może także zabraknąć sitka, które ułatwi ci proces filtracji oraz butelek, do których przelejesz gotowy napój.

Przygotuj nalewkę z pigwy

Istnieje wiele przepisów jak zrobić nalewkę z pigwy. Zacznij od dokładnego umycia i oczyszczenia produktów. Pamiętaj także o usunięciu gniazd nasiennych. Następnie pokrój owoce na niewielkie kawałki. Później przesyp do fermentatora. Każdą warstwę owoców zasypuj warstwą cukru.

Odstaw na kilka dni. Sprawdzaj, czy owoce puszczą sok, następnie dodaj spirytus wymieszany z wodą. Frementator z zawartością pozostaw w chłodnym miejscu na kilka tygodni. Po upływie tego czasu przefiltruj powstały napój, rozlej go do butelek, a następnie odstaw je na kilka tygodni. Po tym czasie trunek jest gotowy do picia. Pamiętaj im dłużej nalewka postoi, tym będzie mocniejsza

Połącz pigwę z innymi składnikami

Szukasz ciekawych inspiracji na to, jak zrobić nalewkę z pigwy? Ogromną zaletą przygotowywania tego alkoholu, jest to, że możesz łączyć ją z wieloma dodatkami i w ten sposób uzyskiwać ciekawy smak oraz aromat. Doskonale pasuje do niej miód, wanilia, goździki, czy cynamon. Wiele osób ceni sobie pigwówkę z niewielką ilością rumu i pomarańczy. Nie bój się eksperymentować! Przygotuj pyszną, rozgrzewającą, zdrową nalewkę na zimowe wieczory!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 660-261-382
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl