BLOG
Promocje
Drożdże gorzelnicze Coobra BASIC 48
Drożdże gorzelnicze Coobra BASIC 48
7,25 zł 6,74 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Pigwówka Bieszczadzka 40ml
Biowin esencja smakowa Pigwówka Bieszczadzka 40ml
7,55 zł 6,69 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure 5szt
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure 5szt
60,66 zł 53,39 zł
kpl.
Ekstrakt słodowy niechmielony PALE ALE 1,2kg BREWA
Ekstrakt słodowy niechmielony PALE ALE 1,2kg BREWA
17,98 zł 16,98 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony ŻYTNI EXTRA 1,2kg BREWA
Ekstrakt słodowy niechmielony ŻYTNI EXTRA 1,2kg BREWA
17,98 zł 17,98 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony CIEMNY 1,2kg BREWA
Ekstrakt słodowy niechmielony CIEMNY 1,2kg BREWA
17,98 zł 14,98 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony PSZENICZNY 1,2kg BREWA
Ekstrakt słodowy niechmielony PSZENICZNY 1,2kg BREWA
17,98 zł 16,98 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY 1,2kg BREWA
Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY 1,2kg BREWA
16,98 zł 15,89 zł
szt.
Termometr do pieczenia mięs 0°C do + 100°C
Termometr do pieczenia mięs 0°C do + 100°C
13,49 zł 9,59 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure 3szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure 3szt.
36,76 zł 32,35 zł
kpl.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure
12,39 zł 10,89 zł
szt.
Bestsellery
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure
12,39 zł 10,89 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
8,95 zł 8,38 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Double Snake C48 Turbo
Drożdże gorzelnicze Double Snake C48 Turbo
11,79 zł 9,38 zł
szt.
Pojemnik fermentacyjny 33L transparentny ze skalą
Pojemnik fermentacyjny 33L transparentny ze skalą
22,97 zł 17,97 zł
szt.
Wężyk silikonowy fi 8/10mm - długość 1mb
Wężyk silikonowy fi 8/10mm - długość 1mb
4,23 zł 3,86 zł
szt.

Jakie drożdże do cydru zagwarantują Ci najlepszy efekt?

0
Jakie drożdże do cydru zagwarantują Ci najlepszy efekt?

Samodzielna produkcja alkoholi to początek fantastycznej przygody, która może przerodzić się w prawdziwą pasję, a nawet biznes. Niejeden browar zaczynał od eksperymentowania z produkcją trunków, która przerodziła się w sposób na życie. To samo dotyczy win i coraz popularniejszego cydru. Jeśli zastanawiasz się jak go prawidłowo przygotować i jakie drożdże do cydru będą najlepsze, przeczytaj nasz dzisiejszy wpis.

Czym w zasadzie są drożdże?

Te mikroorganizmy występują wszędzie wokół nas, a namnażają się dzięki dostępowi do cukru. W procesie powstawania alkoholu potrzebują środowiska beztlenowego, o dość wysokiej temperaturze. Warto wspomagać je witaminami, mikroelementami i aminokwasami, dodając do nastawu pożywkę. Jakie drożdże do cydru sprawdzą się najlepiej? Które wybrać do piwa, a jakie do wina?

Drożdże podstawą procesu fermentacji

Żadne piwo ani cydr nie powstaną, jeśli do ich produkcji nie użyjesz drożdży. Możesz mieć najlepsze jabłka i najlepszą brzęczkę, ale fermentację zagwarantują Ci właśnie te mikroorganizmy. Dobra wiadomość jest taka, że unoszą się one w powietrzu i mogą zapewnić Ci samoistną fermentację soku z wyselekcjonowanych przez ciebie jabłek. Jednak ciężko przewidzieć efekt końcowy takiego działania, za każdym razem bowiem proces przebiegać będzie inaczej. Finalny smak cydru zależy od tego, czy użyjesz do jego produkcji niepasteryzowanego soku. Wtedy drożdże występujące naturalnie na skórce od jabłek powinny rozpocząć proces fermentacji w miarę szybko. W przypadku soku pasteryzowanego istnieje ryzyko, że wytrąci się ocet, powstały w wyniku działania bakterii. Jeśli więc wolisz zaufać produktom ze sklepowej półki, sprawdź, jakie starannie wyselekcjonowane drożdże do cydru wybrać.

Jakie drożdże do cydru?

W sklepach otrzymasz drożdże szlachetne, namnażane w warunkach laboratoryjnych. Najczęściej są to te same szczepy, które nadają się do fermentacji wina. Możesz też wypróbować drożdże piwne, jednak te wymagają zastosowania dodatkowej pożywki. Decydując się na produkty, których na rynku jest dość sporo, zwracaj uwagę na temperaturę, w której fermentują. Jakie więc drożdże do cydru wybrać? Temperatura wzrastania wacha się między 10 a 30°C. Im niższa, tym więcej czasu zajmie cały proces, dlatego warto zadbać o odpowiednio nagrzane pomieszczenie

Komentarze do wpisu (0)

Artykuły
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl