Dlaczego wybrać brew-kity? 0

Domowa produkcja piwa to świetna zabawa, która może przerodzić się w nowe hobby. Przygotowując się do wyprodukowania pierwszego piwa zastanówmy się, czy chcemy je warzyć z surowców, które wymagają ręcznej obróbki czy też ułatwiając sobie życie, przygotujemy je z gotowych półproduktów typu brewkit. Dla osób, które rozpoczynają przygodę z domową produkcją piwa, polecamy brewkity.


Czym jest brewkit?

Brewkit jest ekstraktem słodowym z dodatkiem chmielu służącym do szybkiej i łatwej produkcji piwa w domu. Pierwsze na świecie brew-kity były dostępne w Anglii już w latach 60. Dopiero po około 40 latach zawitały do Polski i z roku na rok cieszą się coraz większym zainteresowaniem.
Przygotowanie piwa z brewkitu jest najprostszym sposobem warzenia.
Minusem może być fakt, że nie mamy wpływu na smak i rodzaj piwa. Wystarczy tylko wybrać odpowiedni rodzaj a o smak dba producent ;) Na rynku do wyboru jest niezliczona ilość brew-kitów: Pilsner, Pale Ale, Lager, Stout. Setki smaków i aromatów dla każdego miłośnika piwa w różnych kombinacjach zamknięte w puszce. Gwarantujemy, że nawet najbardziej wybredny smakosz znajdzie coś dla siebie. Do ekstraktu znajdującego się w puszce zawsze dołączone są drożdże oraz instrukcja warzenia krok po kroku.

Duma i satysfakcja z pierwszego własnoręcznie wyprodukowanego browaru i podziw znajomych gwarantowany :)
Wyprodukowanie 1 piwa w domowych warunkach kosztuje około 2 zł. Satysfakcja i możliwość spróbowania piwa o głębokim  smaku bez sztucznych dodatków - bezcenne!

Jak wygląda produkcja piwa z brew-kitu krok po kroku?

  1. Zamkniętą puszkę z ekstraktem wkładamy na 10 minut do naczynia (zlewu) z gorącą wodą (ma to na celu upłynnienie zawartości, co ułatwi nam jej wydobycie) 
  2. Do ok. 5 litrowego naczynia wsypujemy 1 kg cukru (Uwaga: cukier zastąpić możemy glukozą lub słodem) dolewamy 2 litry wrzącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy zawartość puszki i powtórnie dokładnie mieszamy. 
  3. Roztwór po wystudzeniu wlewamy do pojemnika fermentacyjnego lub balonu. Dodajemy 20 l letniej wody (Uwaga: dla lepszego smaku wodę można wcześniej przegotować lub użyć mineralnej) i całość dokładnie mieszamy.
  4. Końcowa temperatura nastawu powinna wynosić 21-27°C. Jeśli mieści się w tym przedziale należy wsypać zawarte w torebce drożdże suszone.(Uwaga: trzeba pamiętać, że temp. powyżej 30°C zabije drożdże. W temp. poniżej 18°C fermentacja może w ogóle się nie rozpocząć). Po dodaniu drożdży wszystko dokładnie wymieszać i zamknąć otwór pojemnika (balonu) umieszczając w korku rurkę fermentacyjną.
  5. Zalecana temperatura fermentacji od 18 do 24 °C. Uwaga: Jedynie w przypadku tzw. „piw dla zaawansowanych” temperatura fermentacji może być niższa i wynosi od 15 do 20 °C. Okres pierwszej fermentacji (w naczyniu fermentacyjnym) ok. 7 dni. 
  6. Po 7 dniach, przed zlaniem piwa do butelek należy upewnić się, że fermentacja dobiegła końca (wyklucza to niebezpieczeństwo rozsadzenia butelek lub zbyt intensywną pienistość piwa). Sprawdzenie polega na potwierdzeniu, że na powierzchnię nie przedostają się bąbelki, a brzeczka zaczyna się klarować. (Uwaga: koniec fermentacji potwierdzić możemy cukromierzem (winomierzem), gdy wskazuje on 1 Blg – pierwszą fermentację uznać możemy za zakończoną.
  7. Dodatek cukru – do każdej 0,5 litrowej butelki dodać 4 g cukru, do większych odpowiednio więcej – służy do tego miarka do cukru. (Uwaga: nie należy przekraczać powyższej ilości gdyż może to spowodować rozsadzenie butelki, a piwo będzie zbyt musujące. Zaniżenie dawki cukru ograniczy pienistość piwa). 
  8. Za pomocą wężyka przelać piwo do butelek, nie naruszając osadu z dna pojemnika fermentacyjnego (przelewanie jest łatwiejsze z pojemników wyposażonych w kranik). Butelki podczas napełniania trzymamy lekko przechylone, co ograniczy pienienie się piwa. Butelki napełniamy tak, aby w szyjce pozostało ok. 5 cm wolnej przestrzeni. Po zakapslowaniu wymieszać cukier kilka razy przekręcając butelki.
  9. Zakapslowane butelki umieścić na 4 dni w ciepłym pomieszczeniu o temperaturze ok. 20°C. (Nie przechowywać w bezpośrednim nasłonecznieniu). Następnie przestawić piwo do chłodniejszego pomieszczenia ( ok. 15°C ) w celu sklarowania. Po rozlewie, w butelkach następuje tzw. druga fermentacja trwająca przynajmniej 12 dni
  10. Po ok. 2-3 tyg. piwo nadaje się do spożycia, pełnego smaku nabierze jednak po 2-3 miesiącach. Gotowe piwo można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 2 lat. (Uwaga: podczas serwowania piwa należy uważać, aby nie zmącić drożdży zalegających na dnie butelek).
 

 

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 660-261-382
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl