BLOG
Promocje
Drożdże gorzelnicze Coobra 8
Drożdże gorzelnicze Coobra 8
12,54 zł 8,99 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY 1,7kg
Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY 1,7kg
29,98 zł 25,98 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Coobra Rum
Drożdże gorzelnicze Coobra Rum
9,75 zł 5,99 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec Huzar Turbo 20%
Drożdże gorzelnicze Alcotec Huzar Turbo 20%
10,96 zł 8,99 zł
szt.
Środek dezynfekujący Neodetersol Vetro 1kg
Środek dezynfekujący Neodetersol Vetro 1kg
24,69 zł 18,49 zł
szt.
Ekstrakt słodowy JASNY 0,5kg
Ekstrakt słodowy JASNY 0,5kg
15,49 zł 11,12 zł
szt.
Chlorella w proszku 500g
Chlorella w proszku 500g
62,49 zł 47,98 zł
szt.
Ekstrakt słodowy CIEMNY 0,5kg
Ekstrakt słodowy CIEMNY 0,5kg
16,96 zł 13,21 zł
szt.
Suszarka pojedyncza GOCCIOLINO
Suszarka pojedyncza GOCCIOLINO
8,29 zł 6,39 zł
szt.
Bestsellery
Czym są drożdże? 0
Czym są drożdże?

To proste pytanie, na które każdy zajmujący się domowym wyrobem alkoholi powinien odpowiedzieć. Niestety często się nad tym nie zastanawiamy. Dzieje co ma się dziać i to jest najważniejsze. W związku z tym drożdże w wielu przypadkach są traktowane jak  zwyczajny składnik. Dlatego postanowiliśmy w jak najbardziej przystępny sposób zapoznać  Was z teorią dotyczącą tych mikroorganizmów.

Drożdże to mikroorganizmy ?  

Oczywiście, że tak. Drożdże to grzyby jednokomórkowe z klasy workowców, więc można powiedzieć, iż dodajemy do naszego alkoholu grzybów… W dużym uproszczeniu. Rozmnażają się one głównie przez pączkowanie, rzadziej przez zarodniki. Mogą żyć w bardzo trudnych warunkach, bo nie potrzebują tlenu. W warunkach beztlenowych przeprowadzają fermentację alkoholową, wykorzystując do tego cukry proste i właśnie po to korzystamy z ich usług. Poznano około 30 gatunków drożdży z dużą liczbą odmian. Wszystkie szczepy i odmiany posiadają określone warunki, w których funkcjonują najlepiej.  Najbardziej interesującym z naszego punktu widzenia jest gatunek saccharomyces. Odmiany tego gatunku służą do produkcji wina, piwa, mocniejszych alkoholi i pieczywa. Najpopularniejsza jest odmiana saccharomyces  cerevisiae, czyli między innymi drożdże piwowarskie górnej fermentacji. Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że istnieją drożdże dużo bardziej „żarłoczne” z gatunku brettanomyces. Radzą one sobie nie tylko z cukrami prostymi, ale i złożonymi, nawet z alkoholem czy drewnem.

Rysunek 2 Peziza vesiculosa (www.naturespot.org.uk/species/blistered-cup-fungus)

Rysunek 2 Peziza vesiculosa (www.naturespot.org.uk/species/blistered-cup-fungus)

Czego drożdże potrzebują do funkcjonowania?

Głównym elementem, którego potrzebują drożdże do przeprowadzenia fermentacji są cukry proste. Na przykładzie piwa: Słód, o którym zrobimy osobny wpis, bogaty jest w skrobie. W procesie zacierania, dzięki enzymom, skrobia ulega rozpadowi  między innymi na cukry proste: glukozę i maltozę, oraz pomniejszy cukier złożony maltodekstrozę.  Dużo osób przygotowujących piwa z brewkitu wie, że po dodaniu ekstraktu słodowego jako surowca dodatkowego piwo jest słodsze niż po dodaniu glukozy, ale czemu tak się dzieje? Glukoza jest cukrem prostym w pełni fermentowanym przez drożdże, dlatego przy dobrze przeprowadzonej fermentacji nie zostaje ona w gotowym piwie. W przypadku słodu mamy do czynienia nie tylko z cukrem prostym glukozą, ale również maltodekstrozą, która pozostaje w gotowym piwie i dlatego piwo jest słodkie. Drożdże oprócz cukrów prostych wymagają odpowiednich minerałów, które możemy im dostarczyć przy pomocy odżywek. Zależnie od rodzaju trunku alkoholowego, który przygotowujemy lista minerałów potrzebnych drożdżom może się zmieniać. Ogólnie rzecz ujmując drożdże potrzebują witamin, mikroelementów i aminokwasów.   Tak jak napisałem wcześniej drożdże radzą sobie w warunkach beztlenowych, jednak do poprawnego namnażania się potrzebują tlenu. Ilość tlenu ma bezpośredni wpływ również na smak gotowego wyrobu. Im mniej tlenu tym więcej estrów wytworzy się podczas fermentacji. Ważna dla drożdży jest również temperatura. Tak jak zapewne wiecie wszystkie mają  zakres odpowiednich temperatur, w których funkcjonują najlepiej. Ważne jest jednak żeby pamiętać, że wahania temperatur bardzo niekorzystnie wpływają na pracę drożdży, więc nawet jeżeli jesteśmy blisko granicy zakresu warto utrzymać taki bieg rzeczy aż do końca fermentacji.  

Rysunek 3 Pożywka Activit https://czerwonadynia.pl/Winiarstwo/Drozdze-winne-i-pozywki/ACTIVIT-Wieloskladnikowa-pozywka-do-drozdzy-50g.html

Rysunek 3 Pożywka Activit https://czerwonadynia.pl/Winiarstwo/Drozdze-winne-i-pozywki/ACTIVIT-Wieloskladnikowa-pozywka-do-drozdzy-50g.html

Jest to krótki, ale treściwy opis. Mamy nadzieje, że pomoże ci zmienić myślenie o drożdżach i następnym razem, gdy zadasz je do swojego specyfiku nie pomyślisz o nich jak o zwyczajnym składniku tylko jak o mikroorganizmie, który ciężko haruje dla ciebie i ma bardzo małe wymagania. W końcu ich praca trwa 24/7 nie mają za to wypłaty, a po wszystkim zostają wylane. Smutne prawda? 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl