10 x Alcomat CACA redukcja kwasowości 10g
Opis
Preparat Alcomat CACA to wysokiej jakości węglan wapnia, produkt przeznaczenia spożywczego pozwalający na obniżenie kwasowości wina lub moszczu. Przy jego pomocy usuwany jest kwas winowy, co wiąże się z obniżeniem kwasowości ogólnej , podniesieniem wartości pH i zmniejszeniem prawdopodobieństwa wystąpienia kamienia winnego. Aplikacja węglanu wapnia powoduje reakcję uwalniania CO2 i powstawaniem piany, dlatego sugerujemy oby dodawać go stopniowo
Sposób użycia:
Wymieszaj preparat w 100ml wody, dodaj do moszczu lub wina i ponownie dokładnie wymieszaj. Po kliku godzinach odkwaszanie powinno być zakończone ( w zależności od parametrów wina ). Sugerujemy odczekać całą dobę a następnie zlać z nad osadu.
Dawkowanie:
6,7g / 10L – efektem obniżenie kwasowości o 1g / Litr
Saszetka 10g – docelowe obniżenie kwasowości na poziomie ca. 1,5g / Litr
Składniki:
Węglan wapnia (CaCO₃)
Ilość : 10 szt
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.