Drożdże do cydru Alcomat Cider STRONG Yeast 3szt
Opis
Drożdże do cydru Alcomat Cider STRONG Yeast to szlachetne i mocne drożdże dedykowane do produkcji cydrów. Specjalnie wyselekcjonowany szczep drożdży pozwala na wydobycie pełni aromatów z każdego owocu czy kwiatu np. czarny bez. Szczep posiada wysoką tolerancję na alkohol pozwalającą na uzyskanie w końcowym produkcie wysokiego poziomu alkoholu.
Cechy produktu:
- aktywne suche drożdże
- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku
- szeroka temperatura fermentacji: 12-30°C
- tolerancja alkoholowa: do 17%
- fermentacja w szybkim tempie
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Drożdże powinny zostać uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½ wody i ½ moszczu. Zalecana temperatura mieszaniny to 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego i zamieszaj.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem o temperaturze 25-30 °C i wymieszaj.
Składniki:
Drożdże Saccharomyces cerevisiae, emulgator: monostearynian sorbitanu
Dawkowanie:
Pierwsza fermentacja: 10g / 25-30 litrów
Wznowienie fermentacji: 10-20g w zależności od warunków
Ilość: 3szt.
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.