Drożdże do cydru Alcomat Cider Yeast 10szt
Opis
Drożdże do cydru Alcomat Cider Yeast to szlachetne drożdże dedykowane do produkcji cydru. Jako surowiec możemy zastosować np. jabłka, gruszki, truskawki czy choćby owoce jagodowe. Specjalnie wyselekcjonowany szczep drożdży pozwala na wydobycie z owoców pełni aromatu i smaku. Idealne do każdego typu cydru wg podziału na cydry zwykłe (niemusujące) musujące ( fr. cidre mousseux ), gazowane ( impregnowane dwutlenkiem węgla )
Cechy produktu:
- aktywne suche drożdże
- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku
- szeroka temperatura fermentacji: 15-30°C
- tolerancja alkoholowa: do 13%
- fermentacja w średnim tempie
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Drożdże powinny zostać uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½ wody i ½ moszczu. Zalecana temperatura mieszaniny to 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego i zamieszaj.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem o temperaturze 25-30 °C i wymieszaj.
Składniki:
Drożdże Saccharomyces cerevisiae, emulgator: monostearynian sorbitanu
Dawkowanie:
Pierwsza fermentacja: 5g / 25-30 litrów
Wznowienie fermentacji: 5-10g w zależności od warunków
Ilość: 10szt.
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.