Drożdże do wina musującego Alcomat Sparkling Wine Yeast
Opis
Drożdże do wina Alcomat Sparkling Wine Yeast to szlachetne drożdże dedykowane do produkcji win musujących. Cechują się dużą zdolnością do fermentacji w trudnych warunkach, tworząc zbity osad. Doskonale nadają się do refermentacji w butelkach. Polecane są również do moszczy o dużym potencjalnym alkoholu, bardzo klarownych oraz zawierających wysoki poziom dwutlenku siarki.
Cechy produktu:
- aktywne suche drożdże
- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku
- szeroka temperatura fermentacji: 10-35°C
- tolerancja alkoholowa: do 16%
- dobrze klaruje i tworzy zbity osad
- nie wytwarza związków siarki
- mała produkcja piany podczas fermentacji
- niewielka produkcja kwasowości lotnej
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Drożdże powinny zostać uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½ wody i ½ moszczu. Zalecana temperatura mieszaniny to 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego i zamieszaj.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem o temperaturze 25-30 °C i wymieszaj.
Składniki:
Drożdże Saccharomyces bayanus , emulgator: monostearynian sorbitanu
Dawkowanie:
Pierwsza fermentacja: 5g / 25-30 litrów
Wznowienie fermentacji: 5-10g w zależności od warunków
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.