Drożdże do wina uniwersalne Alcomat Universal Wine Yeast HAT
Opis
Drożdże do wina Alcomat Universal Wine Yeast ( High Alcohol Tolerance ) to szlachetne drożdże dedykowane do produkcji win białych, czerwonych, różowych czy owocowych. Nadają się również do produkcji win musujących lub wznawiania fermentacji. Drożdże charakteryzują się tworzeniem neutralnego profilu aromatycznego w winach. Wykazują dużą tolerancję na alkohol, co pozwala tworzyć wina wysokoprocentowe. Idealne szczególnie do odmian takich jak: Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Riesling, Cabernet, Merlot, Syrah (Shiraz). Zastosowanie drożdży uniwersalnych sprawia, że charakterystyczne cechy surowca wykorzystanego do produkcji są bardziej intensywne w produkcie końcowym.
Cechy produktu:
- aktywne suche drożdże
- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku
- szeroka temperatura fermentacji: 10-35°C
- tolerancja alkoholowa: do 17%
- łatwo klarują i tworzą zbity osad
- dobra przyswajalność fruktozy
- małe zapotrzebowanie na azot
- mała produkcja piany podczas fermentacji
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Drożdże powinny zostać uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½ wody i ½ moszczu. Zalecana temperatura mieszaniny to 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego i zamieszaj.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem o temperaturze 25-30°C i wymieszaj.
Składniki:
Drożdże Saccharomyces cerevisiae (bayanus) , emulgator: monostearynian sorbitanu
Dawkowanie:
Pierwsza fermentacja: 5g / 25-30 litrów
Wznowienie fermentacji: 5-10g w zależności od warunków
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.