Glukoamylaza enzym scukrzający Alcomat Gluco Amylase Enzyme 5ml
Opis
Alcomat Gluco Amylase Enzyme to preparat służący do scukrzania w trakcie procesu zacierania, który posiada zdolność rozkładania skrobi do cukrów prostych (glukoza) z ześrutowanej pszenicy, żyta, ryżu, kukurydzy itp. Enzym glukoamylazy stosowany jest w procesie zacierania na etapie scukrzania. Przygotowuje on zacier do fermentacji poprzez przekształcenie cukrów złożonych w cukry fermentowane. Optymalne warunku pracy enzymu to pH w zakresie 4,0 – 5,0. Najwygodniejszym sposobem regulacji pH w warunkach niewielkiej produkcji jest dodawanie kwasku cytrynowego. Wskazana temperatura scukrzania to 60–65° C.
Schemat procesu:
Kleikowanie -> Upłynnianie -> Scukrzanie
Wskazania przy stosowaniu:
Zakres pracy dla pH: 3-6 pH , optymalne: 4-5 pH
Zakres pracy dla temperatury: 28–65°C , optymalne: 60–65°C
Enzymy dodawać bezpośrednio do zacieranej masy w temp 60–65°C. Scukrzanie powinno trwać około 30 minut.
Dawkowanie:
Zalecane dawkowanie to 5ml na 25-30 litrów zacieru, zawierającego do 10 kg zbóż.
Skład:
Enzym glukoamylazy
Ilość: 1szt.
Przechowywanie:
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.