Pektoenzym Alcomat Pectolase Enzyme 5ml
Opis
Alcomat Pectolase Enzyme to preparat enyzmatyczny, który poprzez rozluźnienie struktury owoców powoduje efektywniejsze uzyskanie soków z owoców, co później sprzyja również lepszemu klarowaniu. Pektoenzymy mają za zadanie zwiększyć ekstrakcję soku ale także zwiększyć aromatyczność soku/wina. Pektoenzym w wymierny sposób poprawia efektywność pracy nastawu.
Specyfikacja:
1. Zwiększa aromatyczność soku/wina
2. Aktywny już od 8°C
3. Skraca czas maceracji
4. Zwiększa klarowność win
5. Ułatwia filtracje win
6. Poprawia strukturę win
Wskazania przy stosowaniu:
Enzymy dodawać bezpośrednio do zmiażdżonych owoców. Maceracja powinna trwać minimum 3h. Czas i efektywność maceracji uzależniona jest od temperatury i wielkości dawki.
Dawkowanie:
Dawka wynosi 1ml do 5ml na 25l. Aplikacja większej dawki nie ma negatywnego wpływu na efekt końcowy a pozwala często zintensyfikować proces.
Skład:
Enzym pektolityczny
Ilość: 1szt.
Przechowywanie:
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.