Pożywka do wina wieloskładnikowa Alcomat Nutri-Complex Nutrient
Opis
Pożywka winiarska Alcomat NUTRI-COMPLEX to kompleksowa pożywka drożdżowa o dużej zawartości azotu organicznego. Dostarcza do nastawu niezbędne aminokwasy, sterole, minerały i witaminy. Brak tych substancji może obniżyć jakość końcowego produktu lub prowadzić do wadliwej fermentacji sprawiając że nie będzie ona kompletna. Pożywka jest doskonałym aktywatorem fermentacji, działającym w oparciu o autolizę drożdży. Preparat ten jest trzykrotnie bogatszy w azot niż dostępne podstawowe nieaktywne drożdże. Jest to organiczna pożywka pochodzenia drożdżowego, która oprócz tiaminy zawiera mnóstwo mikroelementów oraz ścianki komórkowe drożdży. Taki skład zapewnia przeprowadzenie kompletnej fermentacji nawet w bardzo wymagających warunkach.
Należy zaznaczyć że pożywka jest 100% ekologicznym aktywatorem i stanowi źródło aminokwasów - azotu, który pozwala stworzyć równowagę w nastawie pomiędzy azotem pochodzenia mineralnego i organicznego. Jego bogactwo nukleotydów i aminokwasów, które są istotne dla związków drożdży (kwas glutaminowy, asparaginy, leucyna, lizyna, seryny) , jest niezbędne do syntezy białek. Organiczny azot powoduje potęgowanie asymilacji azotu mineralnego. Duża zawartość tiaminy pozwala na pokrycie potrzeb drożdży oraz uniknięcie dużej produkcji kwasu octowego i dwutlenku siarki.
Cechy produktu:
- duża zawartość organicznego azotu oraz niezbędnych aminokwasów
- zwiększa wydajność stosowania azotu mineralnego
- zapewnia kompleks niezbędnych witamin
- usprawnia fermentacje klarownych nastawów
- bogata w substancje odżywcze ułatwiające prace drożdży i wspomagająca ich żywotność
Sposób użycia:
Pożywkę należy rozpuścić w małej porcji wody lub soku i dodać do przygotowanego nastawu nie wcześniej niż 24 godziny po rozpoczęciu fermentacji. Zalecane stosowanie w 1/3 fermentacji. W przypadku bardzo klarownych nastawów optymalnie jest aplikować wraz z zaszczepianiem nastawu drożdżami.
Składniki:
azot organiczny, ścianki komórkowe drożdży, kompleks witamin z grupy B, mikroelementy
Dawkowanie:
Wina: 10g / 40-50 litrów
Restart wina: 10g / 20-25 litrów
Zastosowanie saszetki 10g np. w nastawach winnych o litrażu rzędu 25 / 30L spowoduje intensywne pobudzenie pracy drożdży i skrócenie czasu fermentacji.
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.