Środek klarujący Alcomat ABSOLUTE Turbo Clear 24h
Opis
Alcomat ABSOLUT Turbo Clear to silny nie mający wpływu na końcowy smak alkoholu środek do klarowania wina oraz nastawów cukrowych. Klarowanie zacieru jest bardzo ważnym elementem w całym procesie. Nawet gdy zacier wydaje się być czystym, należy go dobrze sklarować. Najbardziej niepożądane zanieczyszczenia w całym procesie, to niezauważalne "gołym okiem" drobinki obumarłych drożdży. Jeżeli nie zostaną usunięte z zacieru, to na przykład podczas destylacji będą porywane przez unoszącą się parę i dadzą nieprzyjemny posmak drożdżowy w finalnym produkcie. Stosując Alcomat ABSOLUT Turbo Clear doprowadzimy w krótkim czasie (do 24 h) do całkowitego wyklarowania nastawu.
Instrukcja:
Po ustaniu fermentacji nastaw należy zlać (odciągnąć) znad osadu. Następnie należy wycisnąć saszetkę oznaczoną literą "A". Intensywnie mieszając odgazowujemy nastaw przez ok. 5 minut. Całość pozostawiamy na ok. 1-2 godziny a następnie wyciskamy zawartość saszetki "B". Delikatnie mieszając staramy się nie naruszać powstającego już osadu. Tak przygotowany nastaw pozostawiamy do wyklarowania. Jeżeli nastaw stoi w chłodnym miejscu zwiększa się efektywność klarowania a proces może skróci się nawet do 12 godzin.
Po wyklarowaniu zacier jest gotowy do dalszego użycia (np. destylacji). Opakowanie zawiera dwie saszetki, które wystarczą do wyklarowania 25 litrów zacieru. Alcomat ABSOLUT Turbo Clear przy większej pojemności nastawu można „piętrować”, czyli np. na 100 litrów zacieru należy użyć 4 opakowania.
Skład: kiselsol zolkrzemowy (saszetka A), chitosan (saszetka B)
masa netto: 65g