Zestaw do win stołowych Alcomat drożdże pożywka tiamina klar na 25/30L
Opis
Gotowy zestaw do przygotowania wina stołowego zawierający:
1. Dedykowane drożdże do wina stołowego Alcomat Table Yeast
2. Pożywka wzbogacona dodatkowo o witaminę B1 Alcomat Nutri-Duo
3. Środek klarujący Alcomat Clear-G
Wydajność zestawu na poziomie 25/30 litrów
Specyfikacja każdego z produktów poniżej:
1. Drożdże
Drożdże do wina Alcomat Table Wine Yeast to drożdże dedykowane do produkcji wina stołowego. Idealne to każdego typu wina stołowego wg podziału na wina suche, półsuche, półsłodkie. Drożdże do wina o lekkiej strukturze z zachowaniem naturalnego aromatu owoców. Jest to szlachetny szczep drożdży, dzięki któremu wyprodukujecie Państwo wyśmienite wina posiadające naturalną słodycz. To niska odporność drożdży na alkohol powoduje zatrzymanie fermentacji w sposób naturalny, pozwalając na pozostawienie słodyczy w winie.
Cechy produktu:
- aktywne suche drożdże
- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku
- szeroka temperatura fermentacji: 15-30°C
- tolerancja alkoholowa: do 12%
- fermentacja w średnim tempie
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Drożdże powinny zostać uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½ wody i ½ moszczu. Zalecana temperatura mieszaniny to 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego i zamieszaj.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem o temperaturze 25-30 °C i wymieszaj.
Składniki:
Drożdże Saccharomyces cerevisiae (bayanus) , emulgator: monostearynian sorbitanu
Dawkowanie:
Pierwsza fermentacja: 5g / 25-30 litrów
Wznowienie fermentacji: 5-10g w zależności od warunków
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.
2. Pożywka
Pożywka winiarska NUTRI-DUO to specjalistyczna wzbogacona pożywka winiarska służąca do zwiększenia ilości substancji odżywczych w moszczu podczas fermentacji. Niedobór azotu w moszczu jest zjawiskiem powszechnym. W takim przypadku konieczne jest dodanie źródeł łatwo przyswajalnego azotu w celu zapewnienia namnażania drożdży i wydajnej fermentacji alkoholowej. Zawarta w niej tiamina zwiększa populację drożdży i wyraźnie poprawia wydajność fermentacji. Te niezbędne substancje odżywcze sprzyjają szybkiemu rozwojowi i wzmocnieniu populacji drożdży. Zapewniają one sprawną, nieprzerwaną fermentację i gwarantują przekształcenie cukru w alkohol i dwutlenek węgla.
Cechy produktu:
- pożywka winiarska ( fosforan dwuamonowy + tiamina )
- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku
- fosforan dwuamonowy – łatwo przyswajalne źródło azotu
- tiamina – aktywator fermentacji, zwiększający wydajność
- wspomaga kompletną i czystą fermentację
- wpływa pozytywnie na smak i aromat wina
- może być użyta do każdego typu wina
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Pożywkę należy rozpuścić w małej porcji wody lub soku i dodać do przygotowanego nastawu a następnie dokładnie wymieszać przed zaszczepieniem drożdżami.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem i dokładnie wymieszaj.
Składniki:
Fosforan dwuamonowy, witamina B1 (tiamina)
Dawkowanie:
10g / 25-30 litrów
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.
3. Środek klarujący
Środek klarujący Clear-G to preparat klarujący wina oraz moszcze. Umożliwia zapewnienie stabilności białkowej win bez wpływu na cechy organoleptyczne. Zastosowanie preparatu powoduje także usunięcie cząsteczek odpowiedzialnych za defekty sensoryczne – umożliwia redukcję aromatów trawiasto – ziołowych.
Cechy produktu:
- środek klarujący ( bentonit granulowany )
- opakowanie wystarcza na ca. 25-30 litrów
- wymaga niewielkiej ilości wody do uwodnienia (1:6)
- możliwość stosowania już po godzinie uwadniania
- łatwa w stosowaniu forma granulatu
- wykazuje dużą sprawność a bardzo niskim PH i w moszczu o dużym stopniu zmętnienia
Sposób użycia:
Rozprowadzić preparat w wodzie ( proporcje 1:6 ) ciągle mieszając. Po minimum godzinie dokładnie wymieszać i dodać do wina. Wino/moszcz z dodatkiem preparatu dokładnie wymieszać. Temperatura zalecana to 15°C.
Składniki:
Bentonit granulowany sodowo-wapniowy
Dawkowanie:
10g / 25-30 litrów
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.