Zestaw do win wszelakich o wysokiej zawartości alkoholu Alcomat HAT drożdże pożywka tiamina klar na 25/30L
Opis
Gotowy zestaw do przygotowania wszelakiego wina zawierający:
1. Dedykowane drożdże uniwersalne do wina Alcomat Universal Yeast
2. Pożywka wzbogacona dodatkowo o witaminę B1 Alcomat Nutri-Duo
3. Środek klarujący Alcomat Clear-G
Wydajność zestawu na poziomie 25/30 litrów
Specyfikacja każdego z produktów poniżej:
1. Drożdże
Drożdże do wina Alcomat Universal Wine Yeast ( High Alcohol Tolerance ) to szlachetne drożdże dedykowane do produkcji win białych, czerwonych, różowych czy owocowych. Nadają się również do produkcji win musujących lub wznawiania fermentacji. Drożdże charakteryzują się tworzeniem neutralnego profilu aromatycznego w winach. Wykazują dużą tolerancję na alkohol, co pozwala tworzyć wina wysokoprocentowe. Idealne szczególnie do odmian takich jak: Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Riesling, Cabernet, Merlot, Syrah (Shiraz). Zastosowanie drożdży uniwersalnych sprawia, że charakterystyczne cechy surowca wykorzystanego do produkcji są bardziej intensywne w produkcie końcowym.
Cechy produktu:
- aktywne suche drożdże
- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku
- szeroka temperatura fermentacji: 10-35°C
- tolerancja alkoholowa: do 17%
- łatwo klarują i tworzą zbity osad
- dobra przyswajalność fruktozy
- małe zapotrzebowanie na azot
- mała produkcja piany podczas fermentacji
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Drożdże powinny zostać uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½ wody i ½ moszczu. Zalecana temperatura mieszaniny to 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego i zamieszaj.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem o temperaturze 25-30°C i wymieszaj.
Składniki:
Drożdże Saccharomyces cerevisiae (bayanus) , emulgator: monostearynian sorbitanu
Dawkowanie:
Pierwsza fermentacja: 5g / 25-30 litrów
Wznowienie fermentacji: 5-10g w zależności od warunków
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.
2. Pożywka
Pożywka winiarska NUTRI-DUO to specjalistyczna wzbogacona pożywka winiarska służąca do zwiększenia ilości substancji odżywczych w moszczu podczas fermentacji. Niedobór azotu w moszczu jest zjawiskiem powszechnym. W takim przypadku konieczne jest dodanie źródeł łatwo przyswajalnego azotu w celu zapewnienia namnażania drożdży i wydajnej fermentacji alkoholowej. Zawarta w niej tiamina zwiększa populację drożdży i wyraźnie poprawia wydajność fermentacji. Te niezbędne substancje odżywcze sprzyjają szybkiemu rozwojowi i wzmocnieniu populacji drożdży. Zapewniają one sprawną, nieprzerwaną fermentację i gwarantują przekształcenie cukru w alkohol i dwutlenek węgla.
Cechy produktu:
- pożywka winiarska ( fosforan dwuamonowy + tiamina )
- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku
- fosforan dwuamonowy – łatwo przyswajalne źródło azotu
- tiamina – aktywator fermentacji, zwiększający wydajność
- wspomaga kompletną i czystą fermentację
- wpływa pozytywnie na smak i aromat wina
- może być użyta do każdego typu wina
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Pożywkę należy rozpuścić w małej porcji wody lub soku i dodać do przygotowanego nastawu a następnie dokładnie wymieszać przed zaszczepieniem drożdżami.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem i dokładnie wymieszaj.
Składniki:
Fosforan dwuamonowy, witamina B1 (tiamina)
Dawkowanie:
10g / 25-30 litrów
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.
3. Środek klarujący
Środek klarujący Clear-G to preparat klarujący wina oraz moszcze. Umożliwia zapewnienie stabilności białkowej win bez wpływu na cechy organoleptyczne. Zastosowanie preparatu powoduje także usunięcie cząsteczek odpowiedzialnych za defekty sensoryczne – umożliwia redukcję aromatów trawiasto – ziołowych.
Cechy produktu:
- środek klarujący ( bentonit granulowany )
- opakowanie wystarcza na ca. 25-30 litrów
- wymaga niewielkiej ilości wody do uwodnienia (1:6)
- możliwość stosowania już po godzinie uwadniania
- łatwa w stosowaniu forma granulatu
- wykazuje dużą sprawność a bardzo niskim PH i w moszczu o dużym stopniu zmętnienia
Sposób użycia:
Rozprowadzić preparat w wodzie ( proporcje 1:6 ) ciągle mieszając. Po minimum godzinie dokładnie wymieszać i dodać do wina. Wino/moszcz z dodatkiem preparatu dokładnie wymieszać. Temperatura zalecana to 15°C.
Składniki:
Bentonit granulowany sodowo-wapniowy
Dawkowanie:
10g / 25-30 litrów
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.