Poradnik miłośnika domowych alkoholi: sprawdź, jak zrobić nalewkę krok po kroku 0
Poradnik miłośnika domowych alkoholi: sprawdź, jak zrobić nalewkę krok po kroku

Robienie nalewek w domowym zaciszu to doskonałe zajęcie nie tylko na długie, jesienne wieczory. Zanim jednak wykorzystasz sezonowe owoce, których wraz z końcówką lata bywa najwięcej, sprawdź, co musisz wiedzieć. Podpowiadamy, jak zrobić nalewkę, by miała doskonały smak i służyła Ci swoimi właściwościami.

Nalewka nie tylko z owoców

Powszechnie przyjmuje się, że do produkcji nalewek najlepsze się owoce, zwłaszcza te niewielkie, o intensywnym smaku i kolorze, na przykład czarna porzeczka, maliny albo aronia. Co ciekawe, doskonały, domowy trunek z powodzeniem przygotujesz także z ziół, korzeni, miodu albo kwiatów! Składniki te możesz także dowolnie ze sobą łączyć, tworząc niebanalne smaki. Tego rodzaju alkohol dodatkowo będzie wykazywał właściwości zdrowotne. Zatem - jak zrobić nalewkę, by cieszyć się wszystkimi jej zaletami - doskonałym smakiem, intensywnym aromatem i wsparciem odporności? Podpowiadamy!

Jakie składniki wybrać?

Zastanawiasz się, jakie owoce i zioła warto wybrać, by nalewka była doskonała w smaku? Najlepiej świeże, dojrzałe i aromatyczne! Doskonałym wyborem będą brzoskwinie, śliwki, truskawki, maliny lub żurawina. Sprawdzi się także pigwa, aronia i porzeczka. Miłośnicy niebanalnych smaków mogą sięgnąć nawet po mandarynki! Chcesz przygotować nalewkę ziołową? Sięgnij po pokrzywę, chrzan albo dziewannę. Dobrym wyborem okaże się także czosnek oraz pokrzywa. Nie musisz zbierać ziół samodzielnie - jeśli kupisz je u zielarza będą wyróżniały się  równie intensywnym aromatem!

Przygotowanie owoców

Zanim rozpoczniesz samodzielne przygotowywanie nalewki, odpowiednio przygotuj wybrane owoce. Jak to zrobić? Przede wszystkim usuń pestki, a jeśli dodatkowo mają cierpki smak - przemroź je. Jeśli jednak wybierasz owoce sezonowe - powinny być dojrzałe i słodkie.

Jak zrobić nalewkę?

Jak zrobić nalewkę domowym sposobem? Przełóż składniki do dużego pojemnika i zalej wcześniej przygotowanym alkoholem do około 2/3 pojemności słoja lub innego, szczelnie zamykanego pojemnika - najlepiej szklanego. Proces zmiękczania owoców nazywany jest maceracją, a uzyskany w ten sposób produkt - nalewem. To właśnie nalew będzie stanowił podstawę Twojej dalszej pracy. O czym jednak warto pamiętać, by został przygotowany prawidłowo?

- Jeśli zdecydowałeś się na nalewkę z owoców, proces maceracji powinien przebiegać w ciepłym i słonecznym miejscu. Jeśli na zioła - w chłodnym i odpowiednio zacienionym;

- Nie przyspieszaj kolejnych etapów! Proces maceracji, by został w pełni ukończony, może trwać nawet kilka miesięcy;

Kiedy otrzymasz nalew, zlej go do innego naczynia, jednocześnie dokładnie filtrując. W tym celu warto wykorzystać worek do filtracji nalewek lub środek klarujący, także dedykowany nalewkom. Pozostałe owoce zasyp cukrem, który do trzech tygodni powinien całkowicie się rozpuścić. Nalewkę otrzymasz, łącząc powstały wcześniej nalew na bazie alkoholu z uzyskanym syropem.

Klarowna i doskonała w smaku

To jeszcze nie koniec! Jeśli chcesz, by nalewka była klarowna, odstaw ją na kilka dni w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Kiedy wszystkie zanieczyszczenia opadną na dno - samą nalewkę zlej, ponownie filtrując.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 660-261-382
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl