Cydr świetnie smakuje i orzeźwia. Ten powstający z jabłek napój zawiera średnio od 2 do 7% alkoholu i najlepiej smakuje po schłodzeniu. Jednak poza walorami smakowymi, może także wzmacniać i wspierać nasz organizm. Poznaj z nami, co sprawia, że jest tak dobry!
Zostań piękny i młody
Dzięki bardzo dużej zawartości antyoksydantów – w tym fenoli, antocyjanów i triterpenoidów – cydr może przeciwdziałać procesom starzenia organizmu, a nawet zmniejszać ryzyko powstawania procesów nowotworowych! Antyoksydanty hamują działanie szkodliwych wolnych rodników. Badania wskazują, że najwięcej przeciwutleniaczy zawierają cydry niefiltrowane. Kolejne dobroczynne działanie dotyczy układu krążenia, zapobieganiu chorobom serca i miażdżycy. Naukowcy są w trakcie badań w których porównują właściwości cydru i czerwonego wina.
Idealny w długie zimowe wieczory
Pamiętasz przetłumaczoną z angielskiego radę „jedno jabłko dziennie trzyma daleko lekarza ode mnie”? Wiele dobroczynnych właściwości jabłek dotyczy także wyrabianego z niego cydru. Jedną z nich jest działanie przeciwzapalne. Do tego kwas jabłkowy działa antybakteryjnie. Grzaniec cydrowy to świetny trunek dla osób, które przemarzły lub obawiają się, że mogą się przeziębić. Lekko podgrzany napój, z dodatkiem przypraw korzennych, wspaniale ogrzeje i doda sił.
Dobry na trawienie
W przeciwieństwie do piwa, cydr może być przyjmowany przez osoby z nietolerancją glutenu. Błonnik, który znajduje się w cydrze (jest go szczególnie dużo w napojach, które powstały z owoców ze skórką) wspomaga trawienie. Jelita pracują lepiej i łatwiej pozbywają się toksyn. Zasada jest prosta: umiar! Cydr, jak każdy alkohol, jeśli ma wspierać zdrowie, powinien być pity w umiarkowanych ilościach.
Czy cydr ma właściwości odchudzające?
Stosunkowo niskokaloryczny i wykazujący się niskim indeksem glikemicznym cydr może wydawać się świetnym, lekkim napojem dla dorosłych nawet dla osób dbających o linię. Niestety, wszystkie trunki alkoholowe zaostrzają apetyt, dlatego nawet cydr nie będzie odpowiedni dla osób na diecie. W takim przypadku najlepiej sięgać po lekki alkohol z jabłek rzadziej, a także wybierać cydr zamiast innych alkoholi w trakcie różnego rodzaju imprez i spotkań.