Sprawdź, jak samodzielnie zrobić whisky i zachwycić swoich gości! 0
Sprawdź, jak samodzielnie zrobić whisky i zachwycić swoich gości!

Niektórzy kojarzą whisky ze Szkocją, inni z Irlandią. Pozostali mówią, że trunek ten pochodzi z Wysp Brytyjskich, a jeśliby zagłębić się w jego genezę głębiej, znajdziemy jeszcze inne miejsce na mapie świata. Ten szlachetny alkohol powstały z ziaren zbóż jest obecnie produkowany w wielu krajach. Po fermentacji alkohol nabiera charakterystycznej, złotej barwy. Wiele osób przymierza się do samodzielnego stworzenia tego coraz bardziej popularnego trunku. Jak zrobić whisky? Ile czasu potrzeba na przyrządzenie domowego alkoholu? Podpowiadamy!

Przekonaj się, jak zrobić idealną whisky – zadbaj o produkty!

Żeby przygotować wytrawny trunek, który zachwyci głębią aromatu i niepowtarzalnym smakiem, warto nabyć produkty naprawdę dobrej jakości. Jest wiele metod sporządzania whisky, a składniki dobiera się w zależności od konkretnego typu napoju. Możesz przyrządzić standardowy napar na bazie kukurydzy lub celować w bardziej urozmaicone trunki. Podpowiemy, jak zrobić whisky przy użyciu białego wina. Z pewnością niezbędny okaże się jęczmień i słód jęczmienny, a także żyto, owies, miód pszczeli, woda, drożdże i oczywiście białe wino.

Czas to kluczowy składnik, czyli jak zrobić dobrą whisky

Jeżeli masz już niezbędne składniki do wykonania alkoholu, pora zabrać się do pracy! Jak zrobić domową whisky, by stanowiła ciekawszą alternatywę niż wersja sklepowa? Ugotuj wodę z uprzednio zmielonym zbożem i słodem. Poczekaj, aż całość odpowiednio się zagęści. Następnie rozpuść drożdże w szklance wody i dodaj do mieszanki. Ten zestaw musisz zostawić na okres około tygodnia. Teraz dolej wino. Całość powinna leżakować w dębowej beczce. Zapytasz pewnie: ile czasu? Cóż, im dłużej, tym lepiej! Najlepiej jest odczekać dwa lata. Gdy upłynie wystarczająco dużo czasu, zmieszaj całość z wodą destylowaną i dodaj karmelu na bazie miodu i przecedź. Gotowe!

Jak szybko zrobić whisky? Poznaj niezbędne akcesoria

Prawdziwy aromat dobrze przygotowanej whisky poczujesz po upływie dwóch lat. Dla mniej cierpliwych osób, które chcą zasmakować w samodzielnie zrobionym trunku dużo szybciej, jest możliwe wykonanie satysfakcjonującej alternatywy. Jak w krótkim czasie zrobić popisowe whisky? Możesz zdecydować się na wykonanie trunku z esencji – wyciągu z oryginalnego alkoholu. Wlej przygotowany napar do litra wódki, która ma przynajmniej 40% zawartości alkoholu. Dodaj dwie łyżeczki cukru. Najbardziej oczekujący mogą otworzyć przygotowany alkohol po 24 godzinach, jednak zdecydowanie lepszy efekt osiągniesz po odczekaniu minimum dwóch tygodni.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 660-261-382
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl