Szybkie nalewki na spirytusie – świetny sposób na uzupełnienie domowego barku 0
Szybkie nalewki na spirytusie – świetny sposób na uzupełnienie domowego barku

Nalewki to bardzo popularne trunki. Coraz więcej osób nie tylko docenia ich smak, ale także chce je samodzielnie przygotowywać. Warto spróbować swoich sił. To wspaniała przygoda, która łączy w sobie eksperymentowanie, czekanie i degustowanie. Jak zrobić szybkie nalewki na spirytusie? Oto garść sprawdzonych porad!

Wybierz owoce

Chcesz przygotować szybkie nalewki na spirytusie? Zacznij od wyboru owoców. To oprócz alkoholu główne składniki przygotowanego przez ciebie trunku. Zastanów się jakie owoce lubisz lub jakich nalewek zawsze chciałeś spróbować. Pamiętaj, że musisz zakupić minimum 1 kg (najlepiej świeżych) produktów. Doskonale sprawdzą się tutaj cytryny, śliwki, pigwa, czy dzika róża. Wybierz owoce z dobrego źródła. Lepiej dopłacić kilka złotych i zakupić wysokiej jakości składniki to w końcu od nich w dużej mierze będzie zależał kolor oraz aromat twojego trunku.

Odmierz odpowiednie proporcje alkoholu

Największym sekretem szybkich nalewek na spirytusie jest dobrze dobrana ilość alkoholu. To dzięki niej nalewka będzie albo wytrawna, albo słodka. Pamiętaj, żeby z aptekarską precyzją odmierzać proporcje. Wolisz wytrawny smak trunku? Dodaj ok. 60% spirytusu. Wolisz bardziej słodki smak, zwiększ moc procentów do 70. Pamiętaj, że za wysokie stężenie sprawi, że zamiast klarownego płynu, otrzymasz dżem. Z tego powodu, by uzyskać pożądany efekt, warto rozcieńczyć alkohol z wodą.

Co jest potrzebne, żeby zrobić szybkie nalewki na spirytusie?

Do zrobienia szybkich nalewek na spirytusie przyda ci się kilka akcesoriów. Zainwestuj w fermentator, do którego włożysz owoce i zasypiesz je cukrem. Naczynie to przyda ci się także do robienia innych domowych trunków: cydru, piwa, czy wina. Filtr i sitko to kolejne przedmioty, które warto mieć pod ręką.

Na koniec najważniejsze: zgromadź odpowiednią ilość butelek, do których przelejesz gotową nalewkę. Warto zdecydować się na jak najbardziej estetyczne. W końcu przygotowywany trunek ma być ozdobą twojego barku. Możesz je także dawać później w prezencie rodzinie lub znajomym, co również wymaga odpowiedniej oprawy.

Przygotuj owoce, zanim dodasz je do nalewki

Szukasz praktycznych wskazówek jak zrobić szybkie nalewki na spirytusie? Przygotuj owoce, zanim dodasz je do nalewki. Jak? Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia. Pamiętaj, by czynności te wykonywać dokładnie, tak, by przez przypadek nie uszkodzić produktów.

Następnie w zależności od tego, jaki rodzaj trunku będziesz przygotowywać, wypestkuj owoce lub (jeżeli wymaga tego przepis) obierz je ze skórki. Tak przygotowane pokrój na mniejsze cząstki, włóż do fermentatora i zasyp cukrem. Po całkowitym rozpuszczeniu się słodzidła całość zalej alkoholem, odstaw w chłodne miejsce na kilka tygodni lub miesięcy. Po tym czasie dokładnie przefiltruj otrzymany trunek i rozlej go do butelek.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 660-261-382
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl