Czy wiesz jak zrobić cydr bez drożdży? Oto kilka sprawdzonych rad 0
Czy wiesz jak zrobić cydr bez drożdży? Oto kilka sprawdzonych rad

Orzeźwiający, jabłkowy posmak, idealny na letnie upały. To m.in. za to cydr pokochało tysiące ludzi. Pyszny napój doskonale sprawdzi się na plaży, grillu, czy na imprezie. Czy wiesz, że samodzielne zrobienie cydru jest dziecinnie proste? Wszystko, czego potrzebujesz to dobre jabłka i odrobina cierpliwości. Przy niewielkim nakładzie pracy możesz cieszyć się smacznym alkoholem. Możesz skosztować go wspólnie z bliskimi podczas kolacji lub wręczyć komuś jako upominek. Jak zrobić cydr bez drożdży? Oto kilka sprawdzonych rad.

Skompletuj potrzebne akcesoria

Zanim dowiesz się jak zrobić cydr bez drożdży, sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne akcesoria. Tylko dzięki nim będziesz mógł zacząć pracę i skomponować ulubiony trunek. Sokowirówka to podstawa. Nie masz sokowirówki? Spróbuj ją zastąpić praską do wyciskania ziemniaków, niektórzy twierdzą, że daje podobne efekty, co urządzenie elektryczne. Przyda ci się również gąsior albo inne duże, szczelnie zamknięte szklane naczynie. Nie zapomnij także o lejku szklanych butelkach i kapslach oraz kapslownicy. Masz już wszystkie akcesoria? Przed tobą wybór jabłek.

Wybierz dobre jabłka

Jak zrobić cydr bez drożdży? Kluczowym składnikiem tego trunku są owoce. Najbardziej popularny jest cydr jabłkowy, ale alkohol ten możesz go także wykonać z gruszek. Kluczem do wydobycia smaku jest połączenie kilku gatunków jabłek w odpowiednich proporcjach. Najlepiej łączyć słodkie owoce z kwaśnymi, żeby uzyskać jak najlepszy efekt. Pamiętaj, że przeważać powinny jabłka słodkie.

Przy zakupie owoców zwróć uwagę na to, by nie były poobijane i nie miały żadnych skaz na skórce. Wybieraj jak najlepsze gatunki. Dokładnie sprawdź je przed zakupem, zobacz, czy są świeże. Jabłka przeciska się przez sokowirówkę razem ze skórką, dlatego warto je dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Do robienia trunku potrzebne ci będzie około 12 kg jabłek, może być też większa ilość.

Cydr bez drożdży – czy to możliwe?

Zgromadziłeś potrzebne akcesoria i kupiłeś owoce? Jak zrobić cydr bez drożdży? Pokrój jabłka na mniejsze kawałki. Następnie przeciśnij je przez sokowirówkę i pozostaw na kilka godzin. Po tych czasie na powierzchnię powinny wypłynąć resztki owoców. Zbierz je delikatnie.

Oczyszczony sok przelej do gąsiora lub dużego szczelnego pojemnika. Odstaw go na około 7 dni, do pomieszczenia, w którym panuje temperatura pokojowa. Następnie zlej płyn znad osadu do innej czystej butelki i pozostaw w chłodnym miejscu na około 6 tygodni. Po tym czasie przelej cydr do butelek i zakręć je szczelnie korkiem. Alkohol jest gotowy do spożycia.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 660-261-382
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl