BLOG
Promocje
Aparat filtracyjny MK4 do wina piwa soków
Aparat filtracyjny MK4 do wina piwa soków
73,87 zł 62,98 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Żurawina 40ml
Biowin esencja smakowa Żurawina 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Whisky 40ml
Biowin esencja smakowa Whisky 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Gorzka Staropolska 40ml
Biowin esencja smakowa Gorzka Staropolska 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Pigwówka Bieszczadzka 40ml
Biowin esencja smakowa Pigwówka Bieszczadzka 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Gruszkówka 40ml
Biowin esencja smakowa Gruszkówka 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Czekolada 40ml
Biowin esencja smakowa Czekolada 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Stary Dąb 40ml
Biowin esencja smakowa Stary Dąb 40ml
9,32 zł 8,74 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Wiśniówka 40ml
Biowin esencja smakowa Wiśniówka 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Kawa 40ml
Biowin esencja smakowa Kawa 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.

Doskonały przepis na wiśniówkę? 3 ciekawe receptury!

0

Jedna z ulubionych wódek owocowych, pyszna, bogata w smaku, aromatyczna nalewka, wspaniały likier będący ukoronowaniem posiłku – wiśniówka ma wielu zwolenników! Można ją z powodzeniem sporządzić w domu, jej wykonanie nie jest trudne, jednak trzeba się uzbroić w cierpliwość. Bez obaw, zapewniamy, będzie warto! Mamy trzy przepisy na wiśniówki, które musisz wypróbować!

Proste składniki, wspaniały alkohol – przepis na wiśniówkę wytrawną

Tylko trzy składniki – tyle ma podstawowy przepis na wiśniówkę w wersji wytrawnej. Wiśnie trzeba umyć, usunąć ogonki i pestki pozostawiając około 10 sztuk z pestkami. Potem trzeba je zalać alkoholem, który spowoduje maceryzację owoców i powstanie nalewki. Alkohol powinien mieć około 70%, wtedy powstanie wiśniówka o zawartości około 40% alkoholu. 70% można uzyskać na dwa sposoby: rozcieńczając spirytus 96% za pomocą wódki bądź wody. Polecamy na każdy kilogram wiśni wziąć 500 ml spirytusu i 200 ml wody bądź 350 ml spirytusu i 350 ml wódki. Owoce powinny być zalane w słoju w taki sposób, żeby były całkowicie zanurzone w płynie. Słój zamykamy i odstawiamy na około 2 tygodnie w ciepłym miejscu. Płyn odlewamy do butelki, a owoce zalewamy świeżą porcją alkoholu i zostawiamy na kolejne 3 dni. Później powtarzamy zabieg jeszcze raz. Filtrujemy wszystkie trzy części wiśniówki i dajemy jej dojrzewać około pół roku.

Przepis na wiśniówkę na słodko

Dodatek cukru sprawi, że wiśniówka zyska wspaniałej słodyczy. Przepis na wiśniówkę w opcji na słodko: 1,5 kg wiśni, 0,5 kg cukru, 0,5 l spirytusu i 0,2 l przegotowanej wody. Najpierw wiśnie zalewamy alkoholem z wodą i zostawiamy na ok 1,5 miesiąca w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej, co kilka dni wstrząsając pojemnikiem. Później płyn zlewamy do innego naczynia, a owoce zasypujemy cukrem i postępujemy podobnie jak wcześniej. Po kilku dnia powstanie syrop, który dodajemy do nalewki. Rozlewamy płyn do butelek i czekamy rok.

Przepis na wiśniówkę z dodatkiem przypraw

Wiśniówka jest nietuzinkowa, jeśli dodamy do niej małej ilości przypraw, w szczególności korzennych. Można sięgnąć po kawałek laski wanilii i kory cynamonu, ziarna kardamonu, goździki. Dobrze sprawdza się także kawałek skórki cytrynowej lub pomarańczowej. Wszystkie tego typu dodatki wystarczy zalać alkoholem razem z wiśniami i postępować jak w powyższych przepisach. Istnieje jeszcze jeden, wspaniały dodatek do wiśniówki – miód! Najlepiej sprawdza się ten bardziej płynny, na przykład akacjowy lub lipowy. Słodycz miodu jest na tyle wyczuwalna, że w wiśniówce z tymi składnikiem trzeba zmniejszyć ilość dodawanego cukru lub w ogóle z niego zrezygnować.

Komentarze do wpisu (0)

Artykuły
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl