Drożdże gorzelnicze do amerykańskiej whiskey Alcomat American Whiskey Distillers Yeast 5szt
Opis
Alcomat American Whiskey Distillers Yeast to szlachetne drożdże dedykowane do produkcji wysokiej jakości amerykańskiej whiskey. Szczep ten jest naturalnym wyborem dla producentów bourbona. Daje bardzo dobre i delikatne profile kongenerów. Pracuje bardzo dobrze ze wszystkimi rodzajami zbóż oraz mieszanek zbóż. Jest doskonały do produkcji destylatów z nastawów zbożowych starzonych w beczkach.
Cechy produktu:
- temperatura fermentacji 18-32°C.
- duża odporność na alkohol do 15-16%
- tworzy rozbudowany profil aromatyczny
- dedykowany do nastawów bazujących na zbożach lub kukurydzy
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Dodać drożdże do 10-krotnie większej masy wody o temperaturze 25-35°C, znajdującej się w szerokim naczyniu. Cała powierzchnia wody powinna być pokryta cienką warstwą drożdży. Odczekać 20 minut. Delikatnie wymieszać unikając formowania się grudek. Powoli podwoić objętość poprzez powolne dodawanie nastawu ze zbiornika, dzięki temu temperatura zostanie obniżona. Poczekać 10 minut. Dokładnie wymieszać uwodnione drożdże w nastawie. Różnica temperatury uwodnionych drożdży i nastawu nie powinna przekraczać 5°C.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z nastawem o temperaturze 20-30°C i wymieszaj.
Składniki: Drożdże (Saccharomyces cerevisiae), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)
Dawkowanie: 10g / 25-30 litrów
Ilość: 5szt.
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt nie do bezpośredniego spożycia.