Drożdże gorzelnicze do rumu Alcomat Rum Distillers Yeast
Opis
Drożdże Alcomat Rum Distillers Yeast to szlachetne drożdże dedykowane do produkcji wysokiej jakości rumu z soku trzciny cukrowej lub melasy. Jeden z najpopularniejszych szczepów drożdży do destylatów, którego cechuje wytrzymałość i uniwersalność. Tworzy wysokiej klasy alkohol z wszelkiego rodzaju surowców z subtelnymi kongenerami. Używany szeroko na Karaibach i w Ameryce Centralnej. Adekwatny do nastawów z niskim lub umiarkowanym alkoholem potencjalnym. Szczep drożdży bardzo odporny na pracę w ubogim środowisku. Posiada ograniczone zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Posiada zdolność pracy w bardzo zróżnicowanych środowiskach. Pozwala na fermentacje bezwonnych fermentacji cukrowych. Uwydatnia charakter zastosowanego surowca.
Cechy produktu:
- temperatura fermentacji 25-33°C.
- tolerancja alkoholowa do 13-14%
- możliwość pracy w ubogim środowisku
- bardzo dobre klarowanie nastawu
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Dodać drożdże do 10-krotnie większej masy wody o temperaturze 25-35°C, znajdującej się w szerokim naczyniu. Cała powierzchnia wody powinna być pokryta cienką warstwą drożdży. Odczekać 20 minut. Delikatnie wymieszać unikając formowania się grudek. Powoli podwoić objętość poprzez powolne dodawanie nastawu ze zbiornika, dzięki temu temperatura zostanie obniżona. Poczekać 10 minut. Dokładnie wymieszać uwodnione drożdże w nastawie. Różnica temperatury uwodnionych drożdży i nastawu nie powinna przekraczać 5°C.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z nastawem o temperaturze 20-30°C i wymieszaj.
Składniki: Drożdże (Saccharomyces cerevisiae), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)
Dawkowanie: 10g / 25-30 litrów
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt nie do bezpośredniego spożycia.