Drożdże gorzelnicze do wódki Alcomat Vodka Distillers Yeast 5szt
Opis
Alcomat Vodka Distillers Yeast to szlachetne drożdże dedykowane do produkcji wysokiej jakości wódki na bazie cukru, czyli popularnych cukrówek. Szczep ten cechuje się dużą wytrzymałością i uniwersalnością będąc jednocześnie bardzo częstym wyborem producentów luksusowych wódek. Drożdże fermentują dynamicznie zapewniając szybkie i głębokie odfermentowanie nawet najbardziej wymagających nastawów. Bardzo dobrze radzą sobie ze wszystkimi rodzajami zbóż. Szczep ukierunkowany na bardzo czysty, bezzapachowy finalny produkt.
Cechy produktu:
- temperatura fermentacji 25-33°C.
- tolerancja alkoholowa do 13-14%
- finalny produkt charakteryzuje się dużą czystością
- produkt jest dobrą opcją do fermentacji zacierów zbożowych
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Dodać drożdże do 10-krotnie większej masy wody o temperaturze 25-35°C, znajdującej się w szerokim naczyniu. Cała powierzchnia wody powinna być pokryta cienką warstwą drożdży. Odczekać 20 minut. Delikatnie wymieszać unikając formowania się grudek. Powoli podwoić objętość poprzez powolne dodawanie nastawu ze zbiornika, dzięki temu temperatura zostanie obniżona. Poczekać 10 minut. Dokładnie wymieszać uwodnione drożdże w nastawie. Różnica temperatury uwodnionych drożdży i nastawu nie powinna przekraczać 5°C.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z nastawem o temperaturze 20-30°C i wymieszaj.
Składniki: Drożdże (Saccharomyces cerevisiae), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)
Dawkowanie: 10g / 25-30 litrów
Ilość: 5szt.
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt nie do bezpośredniego spożycia.