Wino przestało pracować lub fermentacja nie startuje? Najpierw musimy sprawdzić, dlaczego tak się stało. Istnieje kilka czynników wpływających na proces fermentacji:
1. Temperatura
Temperatura pomieszczenia, w którym pracuje wino powinna początkowo wynosić 18-22°C. Kiedy temperatura jest niższa lub zbyt wysoka drożdże mogą przestać pracować. Jeżeli nie mamy możliwości ogrzania pomieszczenia do odpowiedniej temperatury, wówczas możemy zakupić specjalne drożdże do fermentacji w niskiej temperaturze, np. Bayanus.
Kiedy wino fermentuje, temperatura moszczu wzrasta. Nie można dopuścić, aby była wyższa niż 28°C. W razie potrzeby można umieścić balon z fermentującym moszczem w naczyniu z zimną wodą.
Warto zaopatrzyć się w termometr do wina.
2. Cukier
Jeśli wino nie fermentuje, powinniśmy sprawdzić zawartość cukru w nastawie. Nie powinna ona wynosić więcej niż 20°Blg. Zbyt duża zawartość cukru może zatrzymać fermentację. Jeśli chcemy zrobić bardzo słodkie wino, powinniśmy użyć drożdży o wysokiej tolerancji na cukier.
Zbyt mała zawartość cukru również może spowodować, że wino przestanie pracować. Wówczas cukier dodajemy.
Aby sprawdzić zawartość cukru wykonujemy pomiar urządzeniem, jakim jest cukromierz.
3. Pożywka
Na 10 l nastawu powinniśmy dodać od 2 do 5g fosforanu amonowego. Jeśli dodaliśmy za mało pożywki, możemy dodać ją ponownie.
4. Siarka
Przesiarkowany moszcz lub nastaw również może spowodować, że wino przestało pracować. Należy wówczas napowietrzyć go przez wymieszanie i rozcieńczenie moszczem niesiarkowanym.
5. Drożdże
Nieodpowiednia ilość drożdży lub ich zły dobór do wysokiego stężenia cukru może wpłynąć na zatrzymanie procesu fermentacji.
Przyczyny i rozwiązania problemów z zatrzymaniem fermentacji wina
TEMPERATURA
- Temperatura pomieszczenia zbyt niska >>> Ogrzewamy pomieszczenie
- Temperatura moszczu zbyt wysoka >>> Polewamy naczynie zimną wodą lub wstawiamy do naczynia z zimną wodą
CUKIER
- Za mała ilość cukru >>> Dodajemy cukier
- Zbyt duża ilość cukru >>> Dodajemy wodę lub sok owocowy
POŻYWKA
- Za mała ilość związków azotowych >>> Dodajemy pożywkę
SIARKA
- Przesiarkowanie nastawu >>> Napowietrzamy, dodatkowo możemy zmieszać z moszczem niesiarkowanym
DROŻDŻE
- Za mało drożdży lub niedostosowane do wysokiej ilości cukru >>> Dodajemy drożdże do restartu np.Drożdże winiarskie do restartu GERVIN