Co zrobić, gdy wino przestało pracować? 0
Co zrobić, gdy wino przestało pracować?

Wino przestało pracować lub fermentacja nie startuje? Najpierw musimy sprawdzić, dlaczego tak się stało. Istnieje kilka czynników wpływających na proces fermentacji:


1. Temperatura

Temperatura pomieszczenia, w którym pracuje wino powinna początkowo wynosić 18-22°C. Kiedy temperatura jest niższa lub zbyt wysoka drożdże mogą przestać pracować. Jeżeli nie mamy możliwości ogrzania pomieszczenia do odpowiedniej temperatury, wówczas możemy zakupić specjalne drożdże do fermentacji w niskiej temperaturze, np. Bayanus.
Kiedy wino fermentuje, temperatura moszczu wzrasta. Nie można dopuścić, aby była wyższa niż 28°C. W razie potrzeby można umieścić balon z fermentującym moszczem w naczyniu z zimną wodą.
Warto zaopatrzyć się w termometr do wina.

 

2. Cukier

Jeśli wino nie fermentuje, powinniśmy sprawdzić zawartość cukru w nastawie. Nie powinna ona wynosić więcej niż 20°Blg. Zbyt duża zawartość cukru może zatrzymać fermentację. Jeśli chcemy zrobić bardzo słodkie wino, powinniśmy użyć drożdży o wysokiej tolerancji na cukier.
Zbyt mała zawartość cukru również może spowodować, że wino przestanie pracować. Wówczas cukier dodajemy.
Aby sprawdzić zawartość cukru wykonujemy pomiar urządzeniem, jakim jest cukromierz.

3. Pożywka

Na 10 l nastawu powinniśmy dodać od 2 do 5g fosforanu amonowego. Jeśli dodaliśmy za mało pożywki, możemy dodać ją ponownie.

4. Siarka

Przesiarkowany moszcz lub nastaw również może spowodować, że wino przestało pracować. Należy wówczas napowietrzyć go przez wymieszanie i rozcieńczenie moszczem niesiarkowanym.

5. Drożdże

Nieodpowiednia ilość drożdży lub ich zły dobór do wysokiego stężenia cukru może wpłynąć na zatrzymanie procesu fermentacji.

 

Przyczyny i rozwiązania problemów z zatrzymaniem fermentacji wina

TEMPERATURA

  • Temperatura pomieszczenia zbyt niska  >>>  Ogrzewamy pomieszczenie
  • Temperatura moszczu zbyt wysoka  >>>  Polewamy naczynie zimną wodą lub wstawiamy do naczynia z zimną wodą

CUKIER

  • Za mała ilość cukru  >>>  Dodajemy cukier
  • Zbyt duża ilość cukru  >>>  Dodajemy wodę lub sok owocowy

POŻYWKA

  • Za mała ilość związków azotowych  >>>  Dodajemy pożywkę

SIARKA

  • Przesiarkowanie nastawu  >>>  Napowietrzamy, dodatkowo możemy zmieszać z moszczem niesiarkowanym

DROŻDŻE

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 660-261-382
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl